Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 3 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Is je zelfgebakken pizza te vochtig? Blame de mozzarella

Een zompige, te natte pizzabodem ontdekken wanneer je je pizza uit de oven schuift is een behoorlijke teleurstelling in het leven, we feel you. Toch is het vooral een kwestie van even een paar kleine tips opvolgen, en dan met name over de mozzarella.

Mozzarella is de boosdoener

Een te natte pizzabodem is vaak te wijten aan de mozzarella. Immers: een goede bol mozzarella is smeuïg en bevat dus heel wat vocht. Logisch dat die sappen vrijkomen tijdens het bakken en dat ze in de bodem van je pizza sijpelen. Het resultaat: de bodem van de pizza is niet knapperig maar nat en klef.

Gebruik je droge, geraspte mozzarella uit een zakje, dan is die kans veel kleiner. Maar wil dit zeggen dat je je geliefde verse buffelmozzarella voortaan maar moet laten liggen? Gelukkig niet.

> Tip: Lichte lentepizza met groene asperges

Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt

Gebruik je verse mozzarella met een hoog vochtgehalte, probeer de volgende keer dan deze tips:

  • Laat de mozzarella een tijdje uitdrogen op een theedoek. Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten.
  • Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje. Tip: hoe dunner je de stukjes snijdt, hoe minder vocht (maar dunnere plakjes mozzarella worden ook sneller bruin in de oven, dus hou dit in de gaten).
  • Is je pizzabodem nog te nat? Probeer dan eens om eerst het deeg met de andere toppings te bakken in de oven en de (gedroogde) mozzarella er pas in de laatste paar minuten bij te doen.

Tot slot zou je de verse mozzarella eventueel kunnen vervangen door een mix van kant-en-klare geraspte mozzarella en verse (al geven wij eigenlijk altijd de voorkeur aan de verse variant).

Laat je dus niet ontmoedigen door een te natte pizzabodem, volgende keer beter. En vooral: nu weet je wie de grote zondebok van het verhaal is.

Meer met pizza <3

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.