Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 13 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… afhalen bij Trattoria Graziella (van Hotel de L’Europe)

Ben jij verzot op de Italiaanse keuken? Dan komt het afhaalmenu van Trattoria Graziella in Amsterdam vast héél goed tegemoet aan jouw culinaire verlangens. De Graziella a casa-formule brengt namelijk het lekkerste van de Italiaanse keuken naar jouw eettafel.

Trattoria Graziella zou in april de deuren openen in het onlangs gerenoveerde Hotel De L’Europe. Het zal je maar overkomen dat je maanden toeleeft naar een feestelijke opening en dan plotsklaps al je plannen moet omgooien omwille van het coronavirus.

De opening van het restaurant is voorlopig dus uitgesteld naar 1 juni, maar chef Luigi onthult voorlopig wél al een tipje van de sluier met zijn Graziella a casa afhaalmenu.

Graziella a casa

De afhaalformule bestaat uit 2 of 3 gangen waarbij je steeds kunt kiezen tussen vis/vlees of vega. Wij testen het 3-gangenmenu uit op een doordeweekse avond. We testen per gang zowel de optie met vlees/vis als de vegetarische optie.

Vanuit de bijgevoegde instructies wordt ons beloofd dat we kunnen rekenen op een selectie van verfijnde Italiaanse gerechten die op voorhand bereid zijn, slechts de finishing touch moeten we zelf toevoegen. Komt goed!

Octopus en minestrone

Het voorgerecht met vis bestaat uit een Insalata Polipo met – naast octopus – ook zongedroogde tomaatjes, aardappel, olijven en aïoli. Dat ziet er meteen heel feestelijk uit op ons bord, en we beseffen weer hoe tof het is om in deze periode zoveel andere gerechten te ‘bereiden’ dan we gewend zijn, juist omwille van de nieuwe afhaalmenu’s.

Qua smaak bewijst dit gerecht dan weer dat mooie ingrediënten niet vragen om een ingewikkelde bereiding. De perfecte bite van de pulpo, de doordringend zoute smaak van de olijven en de homemade aïoli smaken ontzettend goed. De salade vanuit het bakje op een bord schikken en er een beetje aïoli bij lepelen: zo makkelijk kan een steengoed voorgerecht zijn.

Culy ontdekt Graziella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ook de vega optie kan ons wel bekoren. Voor deze Minestrone Primavera hoeven we alleen even de bouillon aan de kook te brengen en daar tomatenpuree en pasta van witte bonen door te lepelen.

Met de croutons erbij is het misschien wel de lekkerste minestrone die we ooit gegeten hebben. Zo met kleine stukjes knapperige romanesco hadden we die in ieder geval nog nooit gehad, maar na even onderzoek te doen blijkt dat dit in Italië wel vaker wordt gedaan. En proeven we nu anijs? In ieder geval: su-perlekker.

minestrone van Graziella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Lasagna Bianca en Pollo Cacciatora

Terwijl de vega Lasagna Bianca 15 minuten in de oven gaat, verwarmen we ook de andere ingrediënten (voor de optie met vlees). Die bestaat uit kip in tomatensaus (Pollo Cacciatora), polenta en een bijgerecht van wortel en paddenstoel. In totaal nog geen kwartiertje tijd en ideaal om het voorgerecht even te laten bezinken.

Culy ontdekt Graziella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

In de witte lasagna met pesto, aardappel en groene boontjes valt vooral de versheid van de ingrediënten op. De lasagna is net zo romig als je verwacht, maar dankzij de pesto ook goed gekruid en dus zeker niet flauw. De groene boontjes geven op hun beurt een knapperige bite, die in een klassieke lasagna bolognese wel eens ontbreekt.

Culy ontdekt Graziella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Van de kip in de Pollo Cacciatora dromen we momenteel nog: botermals en puur van smaak. Dat laatste vinden we trouwens ook uitzonderlijk goed aan zowel de polenta als de paddenstoelen.

Als toetje ontdekken we een homemade panna cotta met basilicum en wilde aardbeien. Die lepelen we rechtstreeks uit het kartonnen bakje en we drinken er een kop koffie bij, precies zoals ons wordt opgedragen via de instructies. Ook hier geldt weer: eenvoudig, goed, kwalitatief. Niet dat we anders gewend zijn van de Italianen natuurlijk.

Graziella a casa in een notendop

Hoewel we ons perfect kunnen inbeelden dat dit soort kost geregeld op tafel komt in Italiaanse huishoudens, waren dit ook weer geen voorspelbare Italiaanse gerechten. En dat vinden we nou net zo tof: de gerechten uit het menu zijn net even anders dan wat je gewend bent van de Italiaanse keuken (lees: pasta, risotto, caprese). Ideaal om de Italiaanse keuken eens vanuit een andere hoek te ontdekken.

O ja: daarnaast hoef je trouwens ook niet te vrezen als je toch good old (verse) pasta wil: Graziella biedt namelijk ook verse pasta en sauzen aan die je afzonderlijk kan bestellen en afhalen. En nu we het menu hebben geproefd, zijn we er steevast van overtuigd dat ook dát fantastische opties zijn.

Een 2-gangenmenu bij Trattoria Graziella kost € 19,50, voor een 3-gangenmenu betaal je € 24,50. Bestellen bij Trattoria Graziella kan via de website. Alleen af te halen bij Trattoria Graziella aan de Nieuwe Doelenstraat 12-14. 

Meer toffe afhaalformules

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.