Rosa Bertram
Rosa Bertram Kooktips 13 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips maak je de allerlekkerste homemade ijsthee

Het is natuurlijk het allerleukst om je eten en drinken zelf te maken. Helemaal als je daarmee iets heel lekkers maakt. Nu de zomer dan écht is begonnen, gaat er niets boven een gekoelde en goed op smaak gebrachte homemade ijsthee. Met deze tips & tricks maak je geheid een heerlijke ijsthee.

IJsthee zelf maken is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor je vrienden of familie. Zo kan je iedereen op een simpele, maar leuke manier iets lekkers voorschotelen op je eigen verjaardag bijvoorbeeld. Maar hoe maak je nou de allerlekkerste ijsthee? We geven je een paar cruciale tips!

1. Zet je thee twee keer zo sterk

Omdat ijsthee altijd wordt verdund, wil je extra veel smaak aan je ijsthee toevoegen. Het zou zonde zijn als je een flauwe smaak overhoudt. En natuurlijk (net als bij het drinken van gewone thee) gebruik je losse theebladeren voor het meest smaakvolle resultaat. Geen gedoe met zakjes dus.

Zet een flink sterke pot thee met theebladeren naar keuze. Gedaan? Giet de thee dan over ijsblokjes. Zet een lekkere grote pot en zeef de thee goed, zodat er geen kleine stukjes van de theebladeren overblijven.

Tip: gebruik geen thee-ei, want dan kunnen de blaadjes niet goed rondzwemmen in de thee en dat is juist wat je wél wilt.

homemade ijsthee

2. Denk verder dan groene en zwarte thee

Wij zijn mega fan van groene en zwarte thee, maar met ijsthee mag je best een beetje uit je thee-comfort zone denken. Vruchtensmaken werken namelijk érg goed, een beetje zoet in je ijsthee doet wonderen. Afrikaanse Rooibos is een echte aanrader. Maar ook Japanse Groene thee met perzik en passievruchtensmaak zijn yummy.

3. Maak de ijsthee zoeter met sap of limonade

Een ‘natuurlijke’ theesmaak is heerlijk, maar voor een écht lekkere ijsthee zul je de thee wat zoeter moeten maken. Dat kan met limonade of wat sap. Denk bijvoorbeeld een elderflowersiroop of andere siropen. Er zijn ook andere lekkere biologische limonade opties met granaatappel- of limoensmaak. Simpele suiker doet natuurlijk ook zijn werk.

Zie ijstheeën dus een beetje als cocktails of sangria’s.

Homemade ijsthee
American Tea Room

4. Hoe meer fruit hoe beter!

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar the overall rule met homemade ijsthee is is: go wild with fruit! Lokale en seizoensvruchten zijn altijd een goed idee. Vooral verse, zoete vruchten werken goed in ijsthee. Laat de thee eerst zo’n vier tot vijf uur afkoelen tot kamertemperatuur voor je het fruit toevoegt. Je kunt de ijsthee meteen drinken of (aanrader!) de ijsthee ‘s nachts met het fruit laten intrekken.

5. Gebruik kruiden

Als je drankje maar genoeg smaak heeft, heeft het (hopelijk) geen suiker nodig. Dus probeer eens te kijken hoever je kan komen met de natuurlijke smaken van kruiden voordat je een berg suiker aan je ijsthee toevoegt. Afhankelijk van de vruchten die je hebt toegevoegd, kun je kruiden gaan uitkiezen. Denk aan lavendel, rozenblaadjes, rozemarijn, mint, limoengras, basilicum en kamille bijvoorbeeld. Zie ijsthee’s dus een beetje als cocktails of sangria.

homemade ice tea

Meer lezen over homemade ijsthee?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.