Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Dronken fruit: hoe marineer je fruit in alcohol?

Bij ijs, clafoutis of in een trifle: gemarineerd fruit in alcohol is superlekker. Denk aan rumrozijnen, pruimen op Armagnac en watermeloen met wodka. Welk fruit kun je lekker marineren in alcohol en hoe doe je dat?

Rumrozijnen

Rumrozijnen maken is heel simpel: het enige wat je nodig hebt, is rozijnen en rum. That’s it. Wel de rozijnen minstens 12 uur in de rum. Lekker door ijs, broodpudding of kokosmakronen. Ook lekker op wentelteefjes!

Wil je een keer échte boerenjongens maken, kook dan 250 ml water met 200 gram kandijsuiker, een kaneelstokje en 6 kruidnagels. Doe de rozijnen erbij en laat even ze op laag vuur pruttelen, tot ze in grootte zijn toegenomen. Haal de rozijnen eruit, laat de kandijstroop nog even inkoken en giet over de rozijnen. Schenk er een liter brandewijn overheen, bewaar in een afgesloten fles en laat drie maanden staan.

fruit in alcohol

Snelle fruitcocktail

Martha Stewart neemt het begrip fruitcocktail erg letterlijk en marineert in dit recept fruit in gin, rum of cachaca. Er gaan ook nog suiker en basilicum bij. Laat 2 tot 8 uur intrekken en serveer dan met wat vers limoensap. Het resultaat is een soort eetbare sangria, aldus Martha.

Kersen in brandewijn of wodka

Heb je aan het einde van de zomer nog veel kersen over? Maak ze in met brandewijn of wodka. Gebruik een weckpot van een liter en stapel daarin een kilo kersen en 500 gram kristalsuiker in laagjes op. Steeds een laagje kersen, dan een laagje suiker, enzovoorts. Stop er een kaneelstokje en 3 of 4 kruidnagels tussen en vul aan met brandewijn of wodka. Laat dit een paar maanden staan en vul indien nodig af en toe bij met alcohol. Ook leuk: zelf een keer de originele maraschinokersen maken.

Pruimen op Armagnac

Gedroogde pruimen kun je heel lekker inmaken op Armagnac: een Franse sterkedrank die wordt vergeleken met cognac. Maak eerst een suikersiroop van 200 gram suiker, 250 milliliter water, de schil van 1 citroen en een vanillestokje. Breng aan de kook, giet over 500 gram gedroogde pruimen en laat 12 uur trekken. Gooi dan de citroenschil en het vanillestokje weg, zet de pruimen even apart en roer een halve liter Armagnac door de stroop. Meng dat met de pruimen en bewaar tenminste één maand in en goed afgesloten pot.

fruit in alcohol

Rumpot

De makkelijkste manier om vruchten te marineren alcohol, is door een rumpot (of rumtopf) te maken. Rumpot wordt traditioneel met kerst aangebroken, maar je vult ‘m het hele jaar door met het fruit van het seizoen. Dat moet een paar maanden marineren. Meestal begin je in de lente met dit karwei, als het eerste seizoensfruit beschikbaar is. Per seizoen wordt nieuw fruit toegevoegd, tot de rumpot in december kan worden aangebroken.

Gebruik een grote pot en vul ‘m met stukjes fruit die je eerst door suiker heen haalt. Een deel suiker op twee delen fruit. Doe ze in de pot en schenk er rum bij, net zoveel tot het fruit helemaal (!) onder staat. Dek af met een deksel of plasticfolie. Na twee maanden is je rumpot goed, maar leuker is het om steeds fruit te blijven toevoegen.

Fruit, geïnfuseerd met cocktails

Heel hip: bij restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel kregen we stukjes fruit, geïnfuseerd met bekende drankjes. Denk aan watermeloen en peer met gin, of meloen met frambozen daiquiri. Fris, fruitig en leuk als aperitief.

Het doet een beetje denken aan (en terugverlangen naar) de watermeloen met wodka van weleer. Die maak je trouwens zo. Te gek voor een feestje.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.