Redactie
Redactie Drinken 3 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Alles over de heerlijke gerookte thee: lapsang souchong

Een van onze favoriete bijzondere theesoorten is lapsang souchong. Het is geen thee om de hele dag door te drinken, maar wel héérlijk om rond vier uur ‘s middags van te genieten, of ‘s avonds bij of na het diner.

We vroegen Marion van den Blik, thee-expert van Betjeman & Barton, om ons meer te vertellen over deze bijzondere thee.

Enne… wist je trouwens dat Sir Winston Churchill een fervent liefhebber van lapsang souchong was? Waarschijnlijk smaakte het heerlijk bij de sigaren die hij rookte.

Geschiedenis

Lapsang souchong is een Chinese thee, afkomstig uit het Wuyi gebied in de provincie Fujian. Na de pluk en oxidatie worden de bladeren boven brandend hout (meestal cipressen) gedroogd. De rook van het vuur trekt in de theebladeren waardoor de karakteristieke smaak ontstaat.

Het gerucht gaat dat deze thee per toeval werd ontdekt. Tijdens de Qing-dynastie sloeg het leger hun kamp op in een theefabriek. Nadat de soldaten waren vertrokken, hadden de arbeiders in de fabriek eigenlijk te weinig tijd om hun thee te drogen. Om dit proces te versnellen, droogden ze de thee boven een vuur. De nieuwe smaak werd al gauw populair.

Meerdere soorten

Lapsang souchong is overigens niet de enige gerookte thee. Betjeman & Barton heeft bijvoorbeeld ook andere gerookte theesoorten in ons assortiment. De Lapsang is eigenlijk de meest simpele (maar ook heel lekker).

Voor de echte addict hebben we ook de Tarry Souchong: het woord zegt het al: tarry = teerachtig. Heel sterk, dus. Dan is er ook de Lapsang Crocodile uit Taiwan, op basis van Formosa (Taiwanese) thee.

Mixen

Ook lekker: een Earl Grey-thee mengen met een beetje Lapsang-thee. Sommige theezaken, zoals Betjeman & Barton, verkopen deze al kant-en-klaar (genaamd ‘de Dynasten’), maar je kunt natuurlijk zelf ook aan het mengen slaan.

Over mixen gesproken: deze zwarte thee is ook geweldig in cocktails. Zo kun je een siroop trekken van de thee en deze met whiskey mixen, zoals je in onderstaande foto ziet. Lekker!

Zo zet je ‘m

Terwijl groene thee beter gedijt bij een temperatuur van 70 tot 75 graden, moet je de zwarte lapsang souchong thee echt met kokend water zetten. 2 minuutjes laten trekken, en genieten maar…

Food pairing

Omdat de thee zo donker en gerookt smaakt, combineert ‘t super met eten. Zo is het heerlijk om vis te stomen of roken boven deze thee (in een speciaal rookoventje).

Maar je kunt de thee ook heel goed bij een gerecht serveren, in plaats van wijn. Bij een stuk geroosterd vlees bijvoorbeeld, maar ook bij een sterke kaas of chocolade past -ie super.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.