Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Kooktips 23 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Zelf brood bakken: dit moet je weten

Wij zijn gek op brood. Of we het nu hebben over een simpel broodje kaas – wat tegenwoordig zelfs Immaterieel Erfgoed is geworden – een lekker stokbroodje of een wat meer bijzonder Libanees brood Man’Ouche, brood is een feestje.

En het liefst van al bakken we dat brood zelf. Zelf gebakken brood is immers by far het lekkerste brood wat er bestaat. Daarom vertellen we je alle ins en outs om de inner bakker in jou wakker te maken.

Zelf brood bakken

Waarom zou je zelf brood bakken? Ten eerste is het natuurlijk super lekker. Ten tweede is zelfgebakken brood ook een stuk beter dan brood uit de fabriek. Aan een fabrieksbrood wordt van alles toegevoegd, zoals extra mout voor de bruine kleur, extra vetstof voor de malsheid en broodverbeteraar voor de versheid.

Wij kiezen liever voor zelfgebakken brood waar maar een paar ingrediënten aan te pas hoeven te komen. Te weten: water, meel, natuur- of zuurdesem en zoutThat’s all. En natuurlijk een goed stel handen om dat deeg ‘s even flink te kneden.

Must read: Tips bij het kneden van deeg voor zelfgebakken brood

Vervolgens ga je het brood bakken en dat kan in een oven, maar ook in een broodbakmachine.

In de oven

Als je brood bakt in de heteluchtoven wordt door een ventilator warme lucht door de oven heen geblazen, wat ervoor zorgt dat de temperatuur in de oven gelijk is.

Of het de ideale stand is voor het bakken van brood, verschilt. In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.

Tip: zet de oven ongeveer 10 tot 20 procent lager bij een heteluchtoven om verbranding te voorkomen.

In een broodbakmachine

Natuurlijk kun je ook een brood bakken in een broodbakmachine. Ideaal voor veel mensen, want je maakt een stuk makkelijker brood. Sommige mensen bakken zelfs dagelijks brood voor zichzelf met een broodbakmachine, aangezien de machine al het werk doet. Je hoeft nergens over na te denken, los van het instellen van de juiste stand.

Toch kan er nog wel ‘s wat mis gaan. In dit artikel van Broodsmakelijk lees je alle ins en outs om een ware pro met de broodbakmachine te worden.

Recepten voor brood

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.