Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 11 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Wow: ons geliefde Broodje kaas is nu officieel Immaterieel Erfgoed

De gabbercultuur, Sesamstraat en 5 mei. Totaal onsamenhangende concepten, zien we je denken? Toch niet. Dit zijn dingen die officieel tot het Netwerk Immaterieel Erfgoed behoren. Gisteren werd daar nog een topper van formaat aan toegevoegd: het Broodje Kaas.

“Bakkers, dat zijn eigenlijk kunstenaars”, klinkt het bij bakker Johan Pater. Johan is al jaren actief in het bakkersvak en vergelijkt het proces van broodbakken met kunst. Zo’n prachtig gerezen broodje, in de vroege uurtjes met liefde bereid door gepassioneerde bakkers, dat verdient toch om als kunstwerk betiteld te worden? We couldn’t agree more. 

Broodje Kaas

Broodje Kaas wordt immateriaal erfgoed: the party

Dat het broodje kaas de nieuwste aanwinst is op de lijst van Immaterieel Erfgoed is dan ook een belangrijke mijlpaal in het proces naar meer erkenning. Reden genoeg dus om een spetterend feestje te bouwen.

Dat feestje heeft één doel: het Broodje kaas zoveel mogelijk eren. Daarvoor maakten 9 kunstenaars een werk waarin brood en kaas de hoofdrol spelen. Ook sterrenchef Jermain de Rozario werd opgetrommeld met de vraag of hij een menu in thema kon uitwerken. Het resultaat van hun creatieve arbeid werd getoond tijdens een feestelijk diner en expo afgelopen donderdag. Culy schoof graag aan.

Broodje kaas Immaterieel Erfgoed

Broodje Kaas 2.0

En wat-een-avond was dat! Met grote bewondering proefden we Jermain de Rozario’s vertaling van een Broodje Kaas naar een fine dining experience. We kregen vier gangen voorgeschoteld met daarin telkens een verwijzing naar kaas en brood.

Een op brood gebakken tarbot met een schuim van Parmezaanse kaas, een bloemkoolpita met kaas en een zeewier-sesambol of een ijscakeje gemaakt van melk, geïnfuseerd met brood (van Ludo en Hedo!),… Wie zei ook alweer dat een broodje kaas simpele kost is? Dit menu overtrof alle verwachtingen.

Broodje Kaas diner

Te midden van dat alles werden we geëntertaind door de kunstenaars en kwam er zelfs een rapper een ode aan het Broodje Kaas brengen. De toevoeging van het Broodje Kaas aan de lijst van Immaterieel Erfgoed is niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Kortom: Laat 9 kunstenaars, een sterrenchef en een rapper los op het thema ‘Broodje kaas’ en je krijgt een spektakel van een avond. Aan alle bakkers die dag in dag uit ’s nachts uit de veren moeten om broodjes te bakken alsof het een ware kunst is: this one is for you.

Brood bij diner Broodje Kaas

Broodliefhebber?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.