Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Waar kun je het vocht van augurken, kappertjes en zilveruitjes allemaal voor gebruiken?

In onze Culy-keukens streven we ernaar om zo weinig mogelijk smaken verloren te laten gaan. Bouillon trekken van restjes kip, pesto maken van broccolistelen, panzanella van oud brood: met een beetje creativiteit kom je er wel. Dat geldt ook voor het vocht van augurken, kappertjes en zilveruitjes dat achterblijft in het potje. Dat vocht is namelijk een ingrediënt waar je veel meer mee kunt dan je zou denken…

Zo gebruik je vocht van augurken, kappertjes en zilveruitjes

In de burgersaus

Augurken zijn onmisbaar tussen je burgerbroodjes. En heb je dan toch zo’n pot opengemaakt, dan kun je net zo goed het vocht van de augurken gebruiken voor een meesterlijke burgersaus. Met een scheutje van het zurige vocht transformeer je mayo namelijk tot een levendig en verslavend sausje. Naar wens kun je daar nog wat mosterd of sriracha aan toevoegen, afhankelijk van de rest van je burger.

Hét geheim van een goede hamburgersaus: augurkensap

smash burger
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Saladedressings

Ook in dressings voor salades kun je het vocht van ingelegde ingrediënten inzetten. Het geheim van een goede dressings bestaat in de regel uit een goede balans tussen olie, zuur en (eventueel) romigheid. Voor het zure element wordt vaak gekeken naar citroen of azijn, maar denk dus ook ‘ns aan het pekelvocht van ingelegde ingrediënten. Het kan zomaar je redding zijn wanneer je die eerste twee niet in huis hebt.

Leg er andere groenten mee in de pekel

Uiteraard kun je het vocht ook gewoon op nieuw gebruiken waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was: om groenten in te leggen. Vang daarvoor het pekelvocht op in een steelpan en breng dit aan de kook. Doe de ingrediënten die je wil pekelen (denk aan mini-komkommers, radijs, rode ui of wortel) in een schaal en schenk het kokende pekelvocht erover. Zodra dat is afgekoeld, kun je de de ingrediënten mét vocht in een afgesloten weckpot bewaren in de koelkast. Over circulair koken gesproken…

In je dirty martini

Een dirty Martini is een klassieke droge martini, maar dan met een scheutje olijvensap en een olijfje als garnering. De cocktail verwierf een bepaalde cultstatus door de Bond film Spectre en ook wij vinden ‘m geniaal. Je hoort het al aankomen: voor het olijvensap in de cocktail kun je dus simpelweg het vocht uit een potje olijven gebruiken. Heb je dat niet? Gebruik dan kappertjesvocht, dat werkt net zo goed (sorry cocktailpuristen).

In de pastasaus

Gerechten waar kappertjes aan te pas komen, kunnen vaak net zo goed wat van het vocht gebruiken. In dit recept voor fusilli wordt kappertjesvocht gebruikt voor een pastasaus met olijfolie, knoflook, chili en kappertjes. Mediterrane smaken ten top.

Om vlees te marineren

En tot slot: pickle juice is het perfecte wapen in de strijd om grotere stukken vlees te marineren. De zout-zure eigenschappen van het pekelvocht maken het vlees van nature uit een beetje zachter. Een goed basisrecept voor in pekelvocht gemarineerde steak vind je hier.

Vlees ontdooien
Bron: Unsplash

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.