Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: rijst koken voor nasi goreng, zo doe je dat

Een bord perfect bereide nasi goreng wordt vaak voor lief genomen. Terwijl er bij dat ene gerecht toch echt een hoop mis kan gaan. En dat begint bij de essentie van het gerecht; de naam zegt het al. Rijst koken voor een echt lekkere nasi goreng, dat doe je namelijk zo.

Hier ga je (en de mensen voor wie je misschien kookt) blij mee zijn.

Zo kook je de lekkerste rijst voor nasi goreng

Het is niet voor niets dat gebakken rijst vele varianten kent. Waar het gerecht zijn oorsprong kent in China, hebben vele landen inmiddels een eigen versie geadopteerd. En dat is een gegeven dat we alleen maar kunnen omarmen. Vele versies kennen natuurlijk vele methodes. Wij gaan hier dan ook wat dieper in op nasi goreng, de Indonesische en Indische variant op gebakken rijst.

Gebakken rijst
Bron: Pixabay

De rijst voor nasi goreng

Laten we vooropstellen dat je van slechte rijst ook gewoon minder lekkere nasi goreng krijgt. Rijst blijft immers de basis. Kies voor een lange korrel zoals jasmijnrijst of pandanrijst, of basmatirijst. De één maakt het je alleen wat moeilijker dan de ander. Zo heeft jasmijnrijst (onze favoriet) een wat sterkere smaak, waardoor ‘ie het meest floreert bij een handjevol overige ingrediënten. Basmatirijst heeft weer wat minder smaak en een drogere structuur.

Indien je in de mogelijkheid bent, let dan ook op de kwaliteit. Haal je rijst bij de toko en let op het keurmerk.

Moet je rijst wassen?
Bron: Unsplash

Het stappenplan

Heb je eenmaal de juiste rijst gevonden, volg dan dit stappenplan en jouw nasi goreng zal tot ongekende hoogtes komen.

1. Begin op tijd

We weten het, gebakken rijst uit zich vaak als een acute behoefte. Toch is ‘oude’ rijst de beste basis wanneer je zelf gebakken rijst maakt. Idealiter kook je deze dus een dag van tevoren.

2. Was altijd je rijst

Hiermee verwijder je een laagje zetmeel wat zorgt voor onmisbare luchtigheid én minder plakfrustratie.

3. Kook de rijst

Wij gaan in dit geval het liefst voor de droogkookmethode. Giet je de rijst af, dan gaat er namelijk ook een hoop smaak verloren. Let wel: voeg nooit meer water dan normaal toe, papperige rijst is het laatste wat we willen voor nasi goreng.

Instant noodles fried rice
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Droog de rijst

Spreid de rijst over een bakplaat en leg het – het liefst minimaal 24 uur – onafgedekt in de koelkast. Leg dit dan ook weer niet té lang op die manier daar, aangezien bacteriën zich na die tijd rapper verspreiden.

5. Bakken maar

Is de rijst klaar voor gebruik, dan begint het echte werk. Verwerk de rijst bijvoorbeeld in deze basic nasi goreng, nasi goreng bacon, een versie met paksoi en garnalen of een seizoengebonden exemplaar met doperwten.

Meer over rijst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.