Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 19 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Paella, fried rice, nasi goreng: soorten gebakken rijst over de hele wereld

Paella, nasi goreng, kimchi fried rice… Op de Culy-redactie krijgen we geen genoeg van alle soorten gebakken rijst. We bestempelen deze  rijstgerechten unaniem als comfort-food. Maar welke soorten zijn er nou eigenlijk? We nemen je mee in de wereld van gebakken rijst.

Om te beginnen: wat is gebakken rijst feitelijk? Het is erg simpel: gekookte rijst die wordt geroerbakt met een mix van andere ingrediënten. Vaak met ei, groenten vleessoorten en smaakmakers. De rijst kan worden gegeten als maaltijd, maar word vaak ook als bijgerecht gereserveerd.

De oorsprong van gebakken rijst

Gebakken rijst komt oorspronkelijk uit China. Chao Fan, ook wel Chinese fried rice genoemd heeft niet een exact recept, maar de basis wordt gevormd door koken met restjes. In China zijn er nog veel meer soorten gebakken rijst zoals de Yangzhou fried rice, Hokkien fried rice, Szechuan fried rice en ga zo maar door. De rijstgerechten bestaan altijd uit de volgende ingrediënten: gekookte rijst, groenten, vlees, ei en smaakmakers zoals knoflook en sojasaus.

Gebakken rijst
bron: Pixabay

Nasi goreng, omurice en kimchi fried rice

De basis van deze Chinese varianten is vergelijkbaar met die van de Indonesische nasi goreng waar we in Nederland beter bekend mee zijn. Nasi goreng bestaat uit gekookte rijst (nasi) die met olie of boter wordt gebakken (goreng) met de smaakmakers van sojasaus of ketjap. Nasi goreng is een overkoepelende term voor alle soorten gebakken rijst uit Indonesië waarbij je meestal kroepoek en gebakken ei krijgt.

Ei is ook een belangrijk onderdeel van de Japanse Omurice (omelet en rijst). Die bestaat uit gebakken rijst met vlees, overgoten met een runny omelet en een flinke dot ketchup. Eén van de beste omurice eet je in Tokio bij het restaurant Kichi Kichi dat een paar jaar geleden viraal ging door de charismatische chef Motokichi Yukimura.

Maar als we een favoriet moeten kiezen, scoort de kimchi fried rice uit Zuid-Korea in ieder geval erg hoog. Dit is een variatie op de Koreaanse bokkeum-bap (letterlijk vertaald staat dat voor gebakken rijst) waar kimchi aan wordt toegevoegd. Lucky us, in de meeste Koreaanse restaurants in Nederland vind je dit gerecht op de menukaart.

@babiijenz

Famous kichi kichi omurice in Kyoto 😍🇯🇵 🍚 what an experience!!! He came to our table #fyp #japan #kyoto #omurice

♬ original sound – Babiijenz

Dichter bij huis

Paella is ook zo’n gerecht dat je vaker op de menukaarten voorbij ziet komen. Misschien categoriseer je dit rijstgerecht niet zo snel onder gebakken rijst, maar niks is minder waar. De rijstkorrel krijgt een krokant en gekaramelliseerd korstje doordat de rijst in de pan wordt gebakken in olie. Wij eten paella graag bij Pikoteo waar je hij wordt geserveerd tijdens een echte Spaanse brunch.

Zo maak je ‘golden fried rice’: goudgele gebakken rijst met een rijke smaak

Paella close-up Pikoteo
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Chinese en Spaanse invloeden in Amerika

Spaanse invloeden zien we veel in de keukens van Zuid-Amerika. Zo krijg je in Puerto Rico vaak aioli geserveerd bij de Arroz mamposteao. Dit rijstgerecht met bonen is ook nog eens beïnvloed door de Chinese keuken. Dat zien we ook vaak in Zuid-Amerika door de Chinese diaspora.

Een ander voorbeeld hiervan is de Chinees Cubaanse Arroz frito met ham, gegrild vlees, garnalen en groenten. De Chifa keuken uit Peru heeft dan weer een combinatie van Chinese en Kantonese invloeden. Arroz chaufa is daarbij één van de bekendste gerechten: gebakken rijst met gedroogd vlees, donkere sojasaus, bosuitjes en ei. Er is zelfs een speciale naam voor iemand die gespecialiseerd is in het maken van dit gerecht, namelijk: chaufero.

Gebakken rijst in Afrika

Ook in Afrika vinden we variaties van gebakken rijst met invloeden uit Azië terug. Zo wordt op Nigeriaanse feestjes vaak de Nigeriaanse fried rice geserveerd. Dat is een langkorrelige rijst die wordt gebakken met garnalen, lever, groenten en kruiden zoals tijm en currypoeder (die het gerecht mooi geel maakt). Het is een mix tussen de Chinese fried rice en Indiaase pilau.

In Kenia hebben ze ook een versie van de pilau, met een opvallende toevoeging van aardappel. Dit rijstgerecht heeft een bruine kleur door gekaramelliseerde uien en het aanbakken van vlees.

Pilau, fried rice, nasi goreng…

Eén ding is zeker: over heel de wereld vind je de lekkerste variaties van gebakken rijst. Er zijn zoveel soorten, dat we je alleen maar kunnen aanmoedigen om eeuwig te variëren. Zo lang je rijst in huis hebt, komt het altijd wel goed. De rijst en restjes eten in de pan en bakken maar!

Culy’s recepten voor gebakken rijst:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.