Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Diner 2 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Een Indonesische klassieker: nasi goreng bacon

Goed Indonesisch koken, dat is toch alleen voorbehouden aan Indonesische omaatjes? Echt niet! Want met Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk voeg je zo 130 Indonesische toprecepten toe aan je culinaire repertoire. Zoals deze klassieker: nasi goreng bacon.

Kan best zijn dat Francis Kuijk je bekend voorkomt: ze was in 2016 finalist van Heel Holland Bakt. In Basisboek Indonesisch (wat trouwens een prachtig boek is met fantastische fotografie) deelt ze de verzameling recepten die zij weer leerde van haar moeder. Ze leert je stap voor stap hoe je je favoriete gerechten uit de Indonesische keuken maakt.

Francis: “Deze versie van nasi goreng kwam tijdens mijn jeugd vaak op tafel. Nog steeds wordt dit gerecht op precies deze manier gemaakt wanneer de hele familie samen is. Het enige wat veranderd is, is het volume van de familie! Nu zijn er ook echtgenoten, echtgenotes, klein- kinderen en achterkleinkinderen.”

Nasi goreng met bacon

Zo maak je deze nasi goreng bacon

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Schenk een dunne laag zonnebloem- olie in een wok. Voeg de sesamolie toe en bak de bacon of spekjes tot ze bruin kleuren.

3. Voeg de ui en de knoflook toe en roerbak dit mee. Verwijder indien nodig het overtollige vocht uit de gehakte paprika en voeg de paprika toe. (Je kunt ook de ui, knoflook en paprika hakken in een keukenmachine. Pers in dat geval het overtollige vocht uit het groentemengsel voordat je dit toevoegt aan de bacon of spek.) Voeg de sambal oelek, vissaus, ketjap asin en peper en zout naar smaak toe.

4. Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-ui door de nasi goreng.

Afbeelding Basisboek Indonesisch

Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk (uitgeverij Good Cook) ligt nú in de boekhandel voor € 30,95 euro.