Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 16 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Kun je wel wat dopamine gebruiken? 7x gerechten waar je vrolijk van wordt

Januari mag dan voor veel mensen neerslachtigheid oproepen, eten is een ultiem strijdmiddel tegen blues. Voor iedereen die wel wat dopamine kan gebruiken maakt Culy een extra vrolijk lijstje met gerechten om blij van te worden.

Dopamine, zeiden we? Ja: dat geluksstofje dat in één adem wordt genoemd met de positieve effecten van sport, verliefd zijn en chocolade. Bevatten onderstaande gerechten daar dan hoge concentraties van? Dat niet: voeding bevat namelijk hooguit stofjes die bevordelijk zijn voor dopamineproductie.

Voor onderstaande selectie hebben we ons dan ook beroept op onze meest kleurrijke, heerlijk geurige en troostende gerechten. Een erg gezellig lijstje, kortom. Weg met die mistroostigheid!

7x gerechten waar je vrolijk van wordt

1. Saoto

Het is één van onze best gelezen recepten aller tijden, het is het favoriete gerecht van Culy’s Winnie en als er iets is dat je een metaforische knuffel geeft, is het wel saoto. De iconische soep uit Suriname mag daarom bovenaan dit lijstje vrolijkmakers prijken, al is het maar omwille van de frietchippies.

> Recept: Surinaamse saoto soep van Francesca

2. Chirashi bowl

Persoonlijk worden we van de naam alleen al vrolijk, maar mocht dat niet genoeg zijn, dan halen de kleurrijke looks van een Chirashi bowl je dopamine vast omhoog. Is het buiten grijs en somber? Werp een blik op deze kom en je vergeet ‘t op slag.

> Recept: Culy Homemade: Chirashi bowl (gezonde Japanse rijstbowl met vis)

Chirashi bowl
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

3. Geurige Thaise broccolisoep (vegan!) met kokosmelk

Januari mag dan nauwelijks te romantiseren vallen, met warme, geurige soep lukt het toch aardig. Wat dat betreft is deze Thaise broccolisoep onze allerbeste tip. Kokos, gember, citroengras: kun je je er al iets bij voorstellen? Wij wel.

> Recept: Culy Homemade: geurige Thaise broccolisoep (vegan!) met kokosmelk

Thaise broccolisoep
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Xocōlātl

Chocolademelk is één van de snelste routes naar geluk, zo simpel is het. En als je dan eenmaal aan zo’n geluksmoment toe bent, dan kun je jezelf maar beter de lekkerste chocolademelk ooit voorschotelen. Die hebben wij gelukkig voor je gevonden: xocōlātl heet ‘ie. Deze variant wordt gemaakt met pure chocolade, slagroom en peper. En ja, dat is echt heel erg lekker.

> Recept: Culy Homemade: Xocōlātl (pittige chocolademelk uit Zuid-Amerika)

Pittige chocolademelk
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

5. Thaise gebakken rijst met garnalen, ananas en cashewnoten

Punt 1: gebakken rijst is altijd iets om blij van te worden en punt 2: in dit recept wordt die ook nog eens in een uitgeholde ananas geserveerd. Een ananas. In plaats van een bord. Als dit gerecht je niet uit je donkere gemoed haalt, dan weten wij het ook niet meer.

> Recept: Culy Homemade: Thaise gebakken rijst met garnalen, ananas en cashewnoten

Thaise gebakken rijst met ananas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

6. Lasagne

Als zelfs een humeurig wezen als Garfield vrolijk wordt van lasagne, dan jij ook. En Culy zou Culy niet zijn mochten we niet over het allerlekkerste lasagnerecept ooit bezitten, met dank aan Ixta Belfrage. Hierbij!

> Recept: Culy Homemade: lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie

Lasagne met garnalenragù
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

7. Opgeklopte bruine boter

Smaken mogen dan verschillen, over de goddelijkheid van bruine boter valt niet te discussiëren. Zeker in geklopte vorm, waardoor ‘ie nog luchtiger wordt. Dipje? Met dit spul smelten je zorgen als sneeuw voor de zon.

> Recept: Culy Basics: zo maak je opgeklopte bruine boter (net als in een restaurant)

Opgeklopte boter / bruine boter / beurre noisette
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer lekkere lijstjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.