Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Kooktips 8 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Zelf popcorn maken? Met deze geweldige popcorn-hack poffen álle korrels

Of je nu team zout of team zoet bent (of team mix!), er gaat niets boven zelfgemaakte popcorn. Als-ie goed lukt, dan. Gelukkig ontdekten we een hack waarmee werkelijk élke maiskorrel gepoft en wel uit de pan komt.

Filmsnack pur sang

Een film zonder popcorn is als een eitje zonder zout: weinig an. Maar waarom eten we eigenlijk altijd popcorn bij de film? Even een kort geschiedenislesje.

Toen de eerste bioscopen opgericht werden, in het begin van de twintigste eeuw, was popcorn al een bekende en populaire snack. Maar níét in de filmtheaters – daar mocht je namelijk niet eten. De bios was in die tijd nog een chique bedoening. De eerste films waren stomme films – zonder geluid, dus -, begeleid met ondertiteling. Daardoor was de bioscoop automatisch een uitje voor de hogere klassen.

Filmklapper met popcorn
Bron: GR Stocks via Unsplash GR Stocks via Unsplash

Straatverkopers

Toen de eerste films met geluid werden geïntroduceerd, werd de bioscoop toegankelijker voor een breder publiek. En de nieuwe bezoekers wilden graag iets te snacken tijdens de film (snappen wij). Straatverkopers begonnen popcorn te verkopen voor de theaters. Het was goedkoop, rook lekker en er was geen ingewikkelde apparatuur voor nodig om het te maken. Dat werkte zo goed, dat bioscoopeigenaren er ook brood in zagen en zelf popcorn begonnen te verkopen.

Alles over Koreaanse broodpopcorn: de perfecte Netflix-snack

De popcorn-hack van Wat Schaft de Podcast

Nog steeds gaan films en popcorn hand in hand – in de bioscoop, maar ook thuis. Niks lekkerders dan graaien in een bak warme, verse popcorn zonder je ogen van het scherm af te wenden. Maar hoewel wij heus geen leken zijn in de keuken, moeten we toegeven dat popcorn maken ons niet altijd even goed afgaat. Magnetron op een hoge stand = de helft verbrand. Magnetron op een lage stand = de helft niet gepopt. En in de pan wordt het vaak een combinatie daarvan – niet om over naar huis te schrijven.

MAAR! Dat lijkt verleden tijd. Wij vonden en testten een popcorn-hack van Wat Schaft de Podcast. Zonder magnetronzakjes, maar met echte maïskorrels. En nu willen we nooit meer anders.

Popcorn
Bron: Unsplash Unsplash

Hoe maak je zelf de beste popcorn?

De truc voor de beste popcorn uit de pan zit ‘m in het voorverwarmen van de korrels in de olie, zodat ze ongeveer tegelijk op de juiste ‘pop-temperatuur’ komen. Hier vind je het recept voor één flinke kom popcorn.

Ingrediënten

 • 45 milliliter olie zoals zonnebloemolie
 • 70 gram maïskorrels (voor popcorn)
 • zout of suiker
 • 15 gram boter naar smaak, gesmolten

Instructies

 1. Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur.
 2. Doe er 3 maïskorrels in en wacht tot de korrels gaan poppen.
 3. Voeg alle maïskorrels toe en verdeel ze gelijkmatig over de bodem van de pan.
 4. Doe de deksel op de pan en haal van het vuur. Wacht 30 seconden.
  Hierdoor zullen alle maïskorrels in 30 seconden opwarmen tot het punt dat ze klaar zijn om te poppen.
 5. Zet de pan weer op het vuur en vrij snel zal de popcorn gaan poppen. Schud de pan af en toe.
 6. Als het poppen stopt, draai het vuur uit en doe de popcorn in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en suiker of zout naar smaak.

Nog meer popcorninspiratie? Probeer eens een van deze varianten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.