Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 18 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat je een omelet kunt maken in de magnetron?

Klassiek geschoolde chefs moeten even wegkijken, maar toch is het een verdomd handig trucje: omelet maken in de magnetron. De perfecte omelet in een koekenpan wilt nog wel eens mislukken, maar het gebruik van de magnetron is echt, behoorlijk foolproof.

Mug cakes, perfect gepofte zoete aardappels, beurre noisette of krokante uitjes: je kan het zo gek niet bedenken of je kunt er je magnetron voor inzetten. Ook voor een steengoeie omelet kun je dus gewoon je magnetron gebruiken. Wáárom doen we dat niet al veel langer? Geen idee…

Omelet in de magnetron maken

Er bestaan verschillende methodes voor het maken van omelet in de magnetron. De makkelijkste methode volgt dezelfde werkwijze als die van een mug cake. In feite roer je de ingrediënten in een grote kop, waarna je deze op de juiste temperatuur verwarmt in de magnetron.

Simpeler kan dus echt niet. Enige ‘nadeel’ is hier dat je omelet mogelijk meer zal lijken op scrambled eggs dan op een perfect egale, fluffy omelet zoals je ‘m kent. Test het zelf maar eens om te kijken of dat een probleem vindt of niet. Klik hier voor een goed recept voor zo’n mug cake omelet (met bieslook, cheddar en rode paprika, lekker!).

Zo maak je tamagoyaki (opgerolde Japanse omelet)

Extra perfecte omeletten

Streef je toch naar een omelet die qua looks nóg perfecter is? Naast de mug cake methode kun je ‘t ook anders aanpakken. Deze methode vraagt iets meer stappen, maar is wederom belachelijk simpel.

Wow: dit is ‘s werelds moeilijkste omelet

Eerst stoom je de ingrediënten die je in je omelet wilt (denk aan stukjes broccoli of andere groenten). Dit doe je uiteraard ook in de magnetron met een beetje water. Wil je je omelet puur, dan kun je deze stap natuurlijk ook overslaan.  Pak vervolgens een rond magnetronbestendig schaaltje met een opstaande rand.

Doe een klein klontje boter in het schaaltje en verwarm dit precies lang genoeg tot de boter mooi schuimt. Haal uit de magnetron en maak ronde bewegingen zodat de boter zich mooi verspreidt. Maak in een andere kom je favoriete eiermengsel en schenk het in het beboterde schaaltje. Schik er de gestoomde ingrediënten in en verwarm gedurende 1 minuut op het maximum aantal watt in de magnetron.

Lifehack

Gebruik een spatel om de omelet op te tillen en de rauwe delen beter te verspreiden. Verwarm de omelet opnieuw 30 seconden, pas de spateltruc opnieuw toe en herhaal dit proces tot je omelet de gewenste dikte heeft. De juiste hoeveelheden en magnetrontijden vind je ondermeer in dit recept.

En nee, waarschijnlijk is deze magnetronmethode niet iets wat je klassieke Franse chefs snel zou zien doen. Maar wij houden wel van zo’n geniale lifehack, al helemaal als ‘t lekkere omeletten oplevert…

De lekkerste recepten met eieren in de hoofdrol (van omelet tot eggs benedict)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.