Culy
Culy Inspiratie 5 sep 2015

7 handige tips voor het maken van vegaburgers

Dol op burgers, maar eet je (voor een keer) geen vlees of vis? Wij geven je handige tips voor het maken van vegaburgers zodat je zelf heerlijk aan de slag kan. 

Met dank aan The Kitchn

1. Een te vochtige burger

Hoewel rauwe groenten kunnen zorgen voor een heerlijke bite in je burger, bevatten sommigen juist heel veel vocht. Hierdoor vallen ze sneller uit elkaar en kunnen ze te vochtig worden.

Bak daarom groenten en andere ingrediënten zoals paddenstoelen, courgette, aubergine en pompoen eerst voor. Hierdoor krijgt de burger een betere structuur én uiteindelijk meer smaak.

Pas overigens ook op met vloeibare smaakmakers als vissaus, Worcestershiresaus en Tabasco. Houd als graadmeter dat de structuur van de burger hetzelfde moet aanvoelen als die van een burger met vlees of vis.

Vega burger stock5 bieten

2. Bak uien en knoflook altijd voor

De smaak van zowel uien als knoflook wordt tijdens het garen een stuk milder en op een prettige manier aromatisch. Zweet deze dus alvorens je ze toevoegt aan je burgermengsel.

Je hoeft de ui of knoflook overigens niet helemaal gaar te bakken, maar een minuut of vijf op laag vuur is vaak al voldoende. En vergeet niet: ook een uitje kan peper en zout gebruiken in de pan.

Vega burger stock3

3. Gebruik alternatieven

Een vegetarische burger hoeft echt niet alleen te bestaan uit een gebakken mengsel van groenten, kaas en smaakmakers. Zo kun je ook een heerlijke variant maken door bijvoorbeeld gegrilde haloumi of juist tofu te gebruiken.

Ook lekker: grill een portobello, top met truffelsalsa en leg deze tussen krokant gebakken broodjes. Of wat dacht je van plakjes gegrilde groenten met Parmezaan flakes?

Vega burger stock4

4. Gaar granen & zaden vooraf

Om je burger steviger te maken kan het handig, lekker én voedzaam zijn om granen of zaden toe te voegen. Hoewel ze waarschijnlijk wel even moeten bakken, is het van belang dat je ook deze voor gaart.

Let hierbij ook op dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze toevoegt aan het mengsel, omdat ze anders alsnog veel vocht kunnen afgeven.

Vega burger stock2

5. Gebruik altijd een bindmiddel

Hoe stevig je burger ook lijkt, als je geen bindmiddel gebruikt is de kans groot dat hij uiteindelijk in de pan uit elkaar valt. Dit kan een geklutst ei zijn, maar ook broodkruim, paneermeel of een lepeltje havermout.

Op zoek naar glutenvrije bindmiddelen? Kijk dan hier voor meer handige tips.

Vega burger stock6

6. Genoeg peper en zout

Als je een burger maakt zonder vlees of vis, is het des te makkelijker om het geheel op smaak te brengen. Nu kun je namelijk het rauwe mengsel proeven en eventueel bij kruiden.

Houd in gedachte dat de smaken uiteindelijk minder worden op je bord dan rauw, waardoor je soms tegen je gevoel in zal moeten gaan en iets meer zout en peper kunt toevoegen. Of: kruid zowel het mengsel als beide zijden van de burger op smaak. Dit geldt overigens ook voor verse kruiden.

Vega burger stock7

7. Wees creatief met sausjes

Hoewel (homemade) ketchup en mayonaise heerlijk zijn bij een burger van vlees, betekent dit niet dat ze ook het perfecte gezelschap voor een groenteburger zijn.

Vega burger stock

Op zoek naar inspiratie voor smaakcombinaties? We maakten al eerder een overzicht met de 10 lekkerste vegaburgers.

Reageer op artikel:
7 handige tips voor het maken van vegaburgers
Sluiten