Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Culinair nieuws 30 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

De Beyond Burger (dé beroemde vegaburger) is nu te koop in de supermarkt!

Je kon ‘m al een tijdje proeven bij onder andere Thrill Grill, Deer Mama en Ellis Gourmet Burger, maar sinds gisteren ligt ‘ie dan ook eindelijk in de schappen van de Albert Heijn: de Beyond Burger is de eerste vegan burger die ‘eruit ziet, gebakken wordt en smaakt zoals een echte burger’. Hij is sappig, ‘bloedt’ bietensap, bevat 20 gram eiwit en… Tja, wat wil je nog meer? En het mooiste is: er zitten geen soja en gluten in, en de burger is niet genetisch gemodificeerd.

We horen je denken: maar waar is de Beyond Burger dan wél van gemaakt? Het antwoord daarop zijn erwten, die meteen ook zorgen voor het merendeel van het eiwit dat erin zit. De rode kleur, die ervoor zorgt dat de burger net als echte biefstuk rood kleurt tijdens het bakken, komt van bieten.

De Beyond Burger: niet van echt te onderscheiden

Het klinkt misschien wat gek, een burger op basis van erwten, maar de makers van de Beyond Burger hebben er dan ook ruim 7 jaar over gedaan om zich te verdiepen in de structuur van vlees, inclusief bijbehorende ervaringen van de smaak en structuur in je mond – om die vervolgens na te kunnen maken van plantaardige ingrediënten.

Het resultaat is dan ook een vegan burger die bijna niet van echt te onderscheiden is, zowel qua smaak als qua sappige structuur. Allerlei lyrische voedselcritici bevestigen dat als ze de burger voorgeschoteld zouden krijgen als echt vlees, ze dat niet zouden merken – ook niet als echte vleeseters. De smaak is dus vrijwel hetzelfde, alleen de milieu-impact een stuk kleiner dan die van echte biefstuk.

BEYOND BURGER ?? Vanaf vandaag verkrijgbaar bij @albertheijn deze vegan burgers van Beyond! Ik had ze al eerder gegeten en vind ze erg lekker. Voor een schaal met 2 stuks betaal je € 5,99. Prijzig ja, maar het waard? Jazeker. ? Heb jij ‘m al gegeten?

915 Likes, 89 Comments – Wateetjedanwel.nl | Vegan? (@wateetjedanwel) on Instagram: “BEYOND BURGER ?? Vanaf vandaag verkrijgbaar bij @albertheijn deze vegan burgers van Beyond! Ik had…”

De Beyond Burger bij de Albert Heijn

Niet zo gek dus dat de Beyond Burger inmiddels de wereld aan het veroveren is, onder andere door investeringen van Bill Gates, Leonardo DiCaprio en zelfs de voormalige CEO van McDonald’s die fan zijn. En sinds gisteren ligt de burger dan ook in de schappen van onze eigen Albert Heijn. Goedkoop is ‘ie niet – je betaalt € 5,99 voor twee stuks – maar het is het waard. Ook bij de Belgische supermarkten van Del Haize scoor je de burger.

En o ja, kun je ‘m niet vinden in het schap van de vleesvervangers? Dat kan kloppen: het bedrijf Beyond Meat streeft ernaar hun vegan vlees overal tussen het echte vlees aan te bieden, zodat mensen die iets minder vlees willen eten de burger gemakkelijk kunnen pakken op de plek waar ze normaal heen gaan voor hun eiwitten. Zo wordt vlees skippen steeds een beetje makkelijker – én lekkerder.

Meer vegan burgers: