Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 29 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je komkommer wél spannend (van marineren tot smashen)

Groene staven die voor 90 procent uit water bestaan: kun je daar in hemelsnaam iets lekkers mee doen? Hoewel veel mensen van mening zijn dat komkommer spannend maken onmogelijk is, vinden wij dat het tegengestelde waar is. Kijk maar naar deze tips.

Komkommer spannend maken

Combineer komkommers altijd met andere ingrediënten

Komkommers in hun isolement zijn dan wel ietwat saai, de groente bevat wél interessante eigenschappen in combinatie met andere ingrediënten. Komkommer voorziet een gerecht namelijk instant van fris- en knapperigheid en dat is altijd mooi meegenomen. Met name bij vlees en vis doet komkommer het goed, maar ook in combinatie met andere groenten kan komkommer iets spannends opleveren.

Geen wonder dat Ixta Belfrage komkommers gebruikt als topping op een salade met geblakerde romaine en tonijn, dat Sabrina Ghayour ze gebruikt als topping op kleverige speklapjes en dat Jamie Oliver de groente inzet bij zijn crispy chicken burgers.

komkommersalade met pulled oats
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zoetzure komkommers

Zoetzure komkommers: wat ons betreft zijn ze het ideale bijgerecht bij vlees, een pittig noedelgerecht of op een broodje. Zelf komkommers inleggen is bovendien helemaal niet moeilijk: met azijn, suiker en zout kom je een heel eind en het resultaat is een potje waar je weken lang handig gebruik van kunt maken. Met ingrediënten als rode ui of chili kun je bovendien variëren.

Culy Homemade: simpele zoetzure komkommersalade

ingelegde komkommers
Bron: Pexels

Kijk naar de Chinezen…

In Chinese restaurants is de kans groot dat je ‘t op de kaart aantreft: smashed cucumber salade. Wie die ooit heeft gehad weet al dat dit één van de lekkerste komkommerbereidingen ter wereld is. Die creëren ze door flink te meppen op de komkommers, met behulp van het lemmet van een groot mes. De komkommers barsten daardoor een beetje open, waardoor ze smaken als zout, knoflook en chili beter kunnen absorberen. Combineer dat met een Aziatische dressing op basis van sojasaus, sesamolie en chili en je weet niet wat je overkomt.

Een verkoelend bijgerecht: geplette komkommers uit Sichuan

…of naar het Midden-Oosten

In Café Mazahar beschrijft Merijn Tol hoe je de ‘meest feestelijke komkommersalade’ maakt. Daarvoor kijkt ze natuurlijk naar haar geliefde Midden-Oosten: een regio waar ze sowieso wel van aanpakken weten met de groene stengels. Haar geheim voor een komkommerfeest?

De komkommers raspen, het vocht eruit knijpen en roeren met yoghurt, zout, knoflook en munt. Op die manier creëer je een fijne basis voor andere ingrediënten als dille, walnoot, granaatappelpitjes en pistache. Hmmm.

Laat komkommers marineren

Groenten marineren voor meer smaak is altijd een goed idee. Misschien denk je in die context niet zo gauw aan komkommers, maar da’s dan onterecht. Komkommers kunnen namelijk juist ook goed smaken absorberen, kijk maar naar de komkommersalade van Din Tai.

Deze uit een Taiwanees restaurant afkomstige komkommerbereiding ging viraal op TikTok en dat is niet zonder reden. Veel mensen waren immers verbaasd over hoeveel smaak de komkommers uit dit gerecht bevatten en je raadt het al: dat heeft alles te maken met het marineerproces. Minstens vier uur en tot twee dagen laten baden in Aziatische smaakmakers is de boodschap, of klik hier voor het volledige recept.

Snijd komkommers op de juiste manier

En tot slot: houd er rekening mee dat de manier waarop je je komkommers snijdt, impact heeft op de uiteindelijke totaal beleving. Als salsa op een taco houden we van minuscule blokjes, op een broodje vinden we dun geschaafde plakken lekker en op een rijstbowl houden we van halve maantjes (eventueel met de zaadlijsten verwijderd).

Denk daar strategisch over na en vooral: geef die groenten de liefde die ze verdienen!

Gezonde wraps met tofu in hoisinsaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.