Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 4 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Een cheesecake zonder roomkaas? Culy spot een trend

Soms zijn er van die gerechten die langzaamaan een eigen leven gaan leiden. Dat zien wij de laatste tijd gebeuren met cheesecake. Steeds vaker zien we die namelijk zónder roomkaas voorbijkomen. Ergens stemt ons dat best gelukkig, want in variaties op klassiekers zijn wij altijd geïnteresseerd. Alleen al zodat we een excuus hebben om de taart nóg vaker te eten…

Cheesecake zonder roomkaas

Soms worden de cheesecakes zonder roomkaas gemaakt met een ander soort kaas, soms wordt de kaas helemaal weggelaten. In ieder geval blijven de pakjes Monchou of Philadelphia steevast het schap in staan.

Cheesecake met zoete aardappel

Deze cheesecake met zoete aardappel doet ons denken aan de klassieke Amerikaanse pumpkin pie (die we trouwens opeens weer overal zien opduiken). Toch is deze cheesecake wel degelijk anders. De stijl van bakken lijkt namelijk op die van een Baskische cheesecake. Yes: zo eentje die lekker lang gebakken wordt in de oven waardoor ‘ie rondom knapperig is.

De zoete aardappel wordt opgedirkt met kruidige specerijen als kaneel, gember en nootmuskaat; het geheel krijgt daardoor een herfstige smaak. Een heerlijke variant die bewijst dat cheesecake zonder roomkaas niet eens zo gek is.

Cheesecake met labneh

Het nieuwe kookboek van Merijn Tol, Café Mazahar, verrast volop met bijzondere recepten vol complexe smaken. Bij de receptensectie troffen we daar haar versie voor burnt cheesecake, (opnieuw de Baskische cheesecake) met labneh. Dat is uitgelekte volle yoghurt met veelal een klein snufje zout erdoor (te vergelijken met hangop).

Door je cheesecake met labneh te maken, krijgt ‘ie een zijdezachte structuur en wordt hij niet té zoet. Merijn verwerkt in haar recept bovendien ook nog eens een vleugje van haar geliefde oranjebloesem. Heer-lijk!

Cheesecake met ricotta

Oké, we geven toe: wanneer we schrijven over cheesecake zonder roomkaas is het misschien een beetje flauw om een variant met het gelijkaardige ricotta te noemen. Toch verschilt ricotta wel degelijk van de klassieke roomkaasvariant: de smaak is minder zuur en de textuur veel minder compact.

Zo’n ricottataart zien we vaak opduiken in de Italiaanse keuken en daar is het bovendien ten strengste verboden (volgens ongeschreven Italiaanse regels uiteraard) om er nog een ander zuivelproduct aan toe te voegen. Ook deze cheesecake wordt gebakken, met een zijdezachte structuur als gevolg.

Cheesecake uit El Salvador met cotíjakaas

De naam alleen al is een hele mond vol en dat is het ook zeker als je een hap neemt van deze cheesecake met cotíja. Cotíjakaas is vergelijkbaar met feta, alleen iets minder zout. Dit maakt ‘m zeer geschikt om te raspen door je cheesecake beslag. En dat doen ze dan ook, onder meer in El Salvad0r. Hoewel ze het daar in ook wel quesadilla noemen, is dit niet te verwarren met het gelijknamige hartige Mexicaanse gerecht.

Deze cheesecake zou je kunnen omschrijven als het perfecte huwelijk tussen zoet en zout. Hierdoor is ‘ie geschikt als ontbijt en dus zelfs voor mensen die zichzelf geen grote zoetekauw noemen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.