Koken met kip: 5 tips om kip lekkerder te maken
Kip: we eten het bijna allemaal. Maar te vaak zien we, bij vrienden, in restaurants of op social media, gortdroge kipfilet voorbij komen. En dan gaan onze handen stiekem een beetje jeuken… Welnu: hoe kunnen we kip nog lekkerder maken?
Tip 1: gebruik geen kipfilet, maar kippendijen
Kippendijen hebben meer smaak en een lekkerdere textuur dan kipfilet. Ja, en wat meer vet, maar een beetje vet is niet slecht én het is alom bekend dat vet voor smaak zorgt.
Daarnaast wordt kipfilet als je even niet oplet té gaar – en dus droog – terwijl kippendijen bijna niet droog te bakken zijn. De keus is dan snel gemaakt, toch? En als je het vet écht eng vindt, kun je het teveel er ook altijd afsnijden (maar dan wel graag ná het bakken…).
Tip 2: haal je kip bij de poelier
Kip bij de supermarkt is vaak niet de lekkerste kip (er komt bijvoorbeeld vaak extreem veel water uit in de pan), en het is in veel gevallen ook geen kip met een bijzonder goed leven.
Nu gaan we op Culy niet de discussie voeren ‘of helemaal geen vlees of gevogelte eten’ dan niet een beter idee is, maar laten we het zo zeggen: als je dan toch kip eet, haal dan goede kip. Biologische kip, die een zo goed mogelijk leven hebben gehad, waar je de oorsprong van kunt herleiden. Zoek een sympathieke poelier die weet waar z’n waar vandaan komt.
Wij zijn persoonlijk fan van poelier Pieter van Meel en wildhandel Treuren (ook online te bestellen).
Tip 3: gebruik kruiden!
Kip met niks smaakt natuurlijk een beetje naar… niks. Tijd voor kruiden! Zelf kipkruiden maken is een eitje (…), maar je kunt ook lekkere kant-en-klare kruiden van een goed merk in huis halen.
Kip marineren kan natuurlijk ook. Lees hier een aantal van onze favorieten.
Tip 4: de bereidingswijze
Ja, kip kun je bakken in een pan. Dat kan iedereen. Maar denk er ook eens aan om de kip te spatchcocken, er yakitori-spiesjes van te maken, ‘m op de barbecue te leggen of de kip te pocheren in melk (!).
Heb je een hele kip? Dan hebben we nog een grappige truc: de perfecte kip maak je namelijk in de oven én de magnetron. Door de magnetron krijgen de poten al wat garing, en hoeft de kip nog maar 35 minuten in de oven. Lees hier hoe dat moet.
Tip 5: geef de kip wat vrienden
Alleen een stukje kip is ook maar alleen. Geef er lekkere sausjes en bijgerechten bij. Denk maar aan een waldorfsalade bij kipdrumsticks, kippendijen met barbecuesaus in taco’s, een hele kip met gebakken aardappeltjes en appelmoes… en zo kunnen we nog eeuwig doorgaan. Experimenteer!