Culy
Culy Inspiratie 30 jan 2016

De snelste manier om een hele kip te roosteren: spatchcocken

Er zijn tal van manieren om een kip te roosteren, maar de snelste is toch wel door hem te ‘spatchcocken‘. Nu horen we je denken, ‘spatch-wat?!’. Wees gerust, we zullen het je haarfijn uitleggen. 

Hoewel spatchcock een ander woord is voor een soort piepkuiken, wordt de term tegenwoordig vooral gebruikt voor de techniek waarbij je een kip ontdoet van zijn ruggenwervel. Hierdoor kun je ‘m plat leggen, waardoor het garingsproces aanzienlijk wordt verkort.

Maar dit is niet het enige waarom wij zo fan zijn van deze techniek. Normaliter garen de filets sneller dan de de dijen (het donkere vlees van de kip), terwijl de filets minder lang nodig hebben om te garen.

Door de kip te spatchcocken zorg je ervoor dat de dijen aan de buitenkant komen te liggen en de filets in het midden. Hierdoor kun je de kip dus perfect garen, met een kleiner risico dat de filets uitdrogen.

Als klap op de vuurpijl krijgt de huid ook meer hitte te verduren, waardoor deze knapperiger en smaakvoller wordt.

Spatchcock kip stock

Zelf spatchcocken

Nu rest nog de vraag: hoe doe je dit zelf? Eigenlijk is het heel makkelijk, maar zoals met wel meer dingen kun je dit het beste uitleggen aan de hand van beeld.

Daarom schakelden wij de hulp in van Thomas Joseph, één van onze favoriete koks van Martha Steward’s YouTube-kanaal Everyday Food. In onderstaande video legt hij je uit hoe je in een paar simpele stappen zelf een kip kunt spatchcocken.

Reageer op artikel:
De snelste manier om een hele kip te roosteren: spatchcocken
Sluiten