Redactie
Redactie Inspiratie 11 okt 2014
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je zelf je favoriete ‘kant-en-klare’ kruidenmix

Of je kant-en-klare pakjes en zakjes not done vindt of niet, over één ding zijn we het op de Culy redactie eens: kruidenmixen zijn niet alleen hartstikke makkelijk om zelf te maken, maar ook vaak een stuk goedkoper!

*Tip: haal je kruiden (in grote hoeveelheid) bij de toko. Hier is het vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt en vind je meestal veel meer verschillende soorten. Bewaar de mix in een glazen potje en je kunt voorlopig weer even door. 

Maak bijvoorbeeld zelf je kruidenmix voor…

Kipkruiden
Hoewel tal van kruiden en specerijen bij kip passen, kennen jullie vast allemaal de ‘standaard kipkruiden’. De basis hiervoor is paprikapoeder gemengd met zwarte peper en een beetje zout. Voeg hieraan naar smaak uien- en knoflookpoeder, gemalen koriander, tijm, basilicum, gember en komijn toe.

Chili-kruiden
Chili con carne (en vele andere Latijns-Amerikaanse gerechten) staat bekend om haar bijzondere smaak, veroorzaakt door drie bekende specerijen. Deze zijn kaneel, gemalen komijn (djintan) en natuurlijk chili. Hieraan wordt vaak nog paprikapoeder en oregano toegevoegd.

Italiaanse kruidenmix
Ook weer zo’n beroemde smaakmaker. Elke familie heeft zo zijn favoriet, maar de bekendste combinatie is toch wel oregano samen met basilicum, tijm, salie, peterselie en vaak nog laurier. Voeg al deze ingrediënten (in gedroogde vorm) in gelijke delen bij elkaar en proef: wat kan er nog meer en minder bij?

Provençaalse kruidenmix
Heerlijk door bijvoorbeeld ratatouille is de Provencaalse kruidenmix. Hiervoor meng je gedroogde rozemarijn met bonenkruid, tijm, marjolein en oregano. Smullen maar!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.