Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je kip of vis zou moeten pocheren in melk

Pocheren (ingrediënten op lage temperatuur garen in vocht) doen we veelal in water, wijn, boter of olie. Maar wist je dat pocheren in melk eigenlijk het allerbeste resultaat oplevert? Wij leggen uit waarom!

Vis, eieren, kip en varkensvlees zijn ingrediënten die je heel lekker kunt pocheren. En met pocheren bedoelen we: laten garen in vocht, op lage temperatuur.

Dat pocheren kun je in allerlei vloeistoffen doen: water, wijn, boter, olie of court bouillon. Één vloeistof die we tegenwoordig vaak vergeten, is melk. Terwijl dat juist de ideale pocheer-vloeistof zou zijn.

gepocheerd ei

Pocheren in melk: waarom?

Chef Hugh Fearnley-Whittingstall is bijvoorbeeld fan van pocheren in melk. Hij gebruikt melk voor zowel marineren, sudderen als pocheren. “Het houdt het vlees sappig en versterkt de smaak”, zegt de chef.

Melk is de perfecte geleider voor smaak. Het werkt beter dan water en wijn. Dat komt doordat het een hoog vetpercentage heeft. Daardoor neemt het smaken beter en sneller op. Handig als je kruiden toevoegt aan hetgeen je wilt pocheren.

Daarnaast voegt de melk zelf ook nog wat toe aan de smaak: het maakt je gerecht romiger en zoeter, door de suikers in de melk. Wie weleens een ei heeft gepocheerd in melk, weet dat eieren daar lekkerder van worden dan van pocheren in water met azijn. Oké: ze worden iets minder mooi. Maar de smaak is fantastisch.

Ook handig: is je vlees of vis gegaard, dan kun je van de melk meteen een saus maken. Bijvoorbeeld een béchamel. Of maak er een chowder van.

vis pocheren in melk

Zacht vlees, stevige vis

Nog een fijne eigenschap als je bijvoorbeeld kip of varkensvlees pocheert in melk: het maakt het vlees zachter. Dat doet het melkzuur. Pocheren in melk is dus ook zéker geschikt voor grotere, taaiere stukken vlees.

Bij vis geeft het juist weer een ander resultaat: het zorgt voor een veerkrachtiger textuur en geeft witvis een mooie glans.

Ook fantastisch: probeer eens groenten te pocheren in melk. Heel lekker met bloemkool en wortel.

Hier moet je op letten

Aan de slag dus! Check bovenstaande video om te zien hoe je precies te werk moet gaan. Nog een paar dingen om op te letten: gebruik het liefst volle melk, voor de meeste smaak.

En wil je vis pocheren in melk, gebruik dan een stevige witvis. Denk aan heilbot, tong en tarbot. Daarmee voorkom je dat de vis uit elkaar valt in de melk. Zalm is trouwens ook een goede kandidaat.

pocheren in melk

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.