Auke Sprangers
Auke Sprangers Recepten 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Lamscurry met pickle van groene papaja

Een tafel vol eten, dat is exact hoe wij een onvergetelijk diner voor ons zien. Waar sommige kookboeken zich specialiseren in één ingrediënt, neemt Meike Krüger ons met haar kookboek Een tafel vol mee naar landen als Korea, Peru, Frankrijk en Georgië. Het resultaat: een tafel vol supersmaakvolle gerechten en de meest verrassende combi’s. Hierbij alvast een voorproefje van Meike’s lamscurry met pickle van groene papaja uit het hoofdstuk ‘India’.

Een tafel vol

Handig: het boek staat niet alleen bomvol nieuwe favorieten; Meike helpt ons ook alles tot in de puntjes voor te bereiden, zagen we ook al bij de terrine de campagne. Zo maak je ook in korte tijd een tafel vol lekker eten, gemaakt in een kleine keuken.

Leuk detail: elk hoofdstuk wordt ingeleid met hoe een typische tafel vol eten in dat specifieke land er ongeveer uit ziet. Zo lezen we over India: “Bij een klassiek Indiaas diner horen een vlees- en een groentegerecht, een peulvruchtengerecht, yoghurtsaus, tafelzuur, een chutney, een salade en warm brood en/of rijst. Idealiter vullen de gerechten elkaar aan in smaak, temperatuur, structuur, hitte en textuur.”

Lamscurry een tafel vol
Fotografie: Sigurd Kranendonk voor Een tafel vol

De lamscurry

Begin een dag van tevoren met de lamscurry.

Een dag vantevoren

Meng het vlees met de knoflook-gemberpuree, specerijen, fijngemalen pepers en het zout. Dek af en laat 1 nacht marineren in de koelkast.

Op de dag zelf

Verhit de zonnebloemolie of ghee in een diepe pan en fruit er de ui in. Voeg het vlees met de marinade toe en schroei het rondom dicht. Voeg de saffraandraadjes met het weekwater en zo veel water toe tot het vlees net onderstaat. Zet het vuur laag en stoof afgedekt ongeveer 3 uur tot het lamsvlees botermals is. Voeg vlak voor het serveren het limoensap toe. Serveer de curry in een schaal en roer voorzichtig de yoghurt erdoor. Bestrooi met de rozenblaadjes en chilivlokken. Tip van Meike: “Je kunt het lamsvlees eventueel ook vervangen door schapen-, geiten- of rundvlees.”

De pickle van groene papaja

Begin 5 dagen van tevoren met deze pickle.

5 dagen van tevoren

Breng ruim water aan de kook en kook de papaja ongeveer 10 minuten. giet de papaja af, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Verwarm de olie in een pan en frituur alle specerijen, de knoflook en de gemberwortel 3 minuten. Neem de pan van het vuur en laat de specerijen in de olie afkoelen. Meng in een ruime kom de papaja met de specerijenolie en het zout. Bedek de papaja met een schone theedoek en laat 1 nacht op een koele plek buiten de koelkast staan.

Een dag later

Doe de papaja in een schone weckpot. Sluit af en zet in de koelkast. Na 4 dagen is de pickle goed op smaak en gekoeld bewaard is ‘ie ongeveer 2 weken houdbaar.

Een tafel vol

> Een tafel vol van Meike Krüger (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 35,-.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.