Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Traybake met geroosterde aardappels, braadworst en snelle rodekool pickle

Wist je dat een maaltijd op basis van aardappelen zorgt voor een 20% hogere consumptie van groenten dan een gerecht met pasta of rijst*? Nee, wij ook niet. De hoogste tijd dus om die piepers weer van stal te halen. Om je inspiratie te geven voor je AGV’tje is er nu het kookboekje ‘Zo Gepiept’ met 50 moderne aardappelrecepten van Samuel Levie. Zoals deze traybake met geroosterde aardappels, braadworst en snelle rodekool pickle.

Die inspiratie haalde worstenmaker Samuel Levie uit alle windstreken.

Samuel: “De afgelopen jaren is de AGV met een wederopstanding bezig. Culinaire invloeden uit andere culturen en een in het algemeen grotere variatie aan verkrijgbare ingrediënten zorgen ervoor dat een AGV’tje vandaag de dag veel verschillende vormen kan aannemen. De ‘V’ in AGV kan nu bijvoorbeeld ook tofu, zalm of halloumi betekenen.”

Alle recepten uit ‘Zo Gepiept‘ staan op tafel in ongeveer een half uur. Gemene deler is de aardappel, daarnaast zijn groenten volop aanwezig en staat de (V) in het boekje voor vis, vlees of vega. Dus reken op genoeg inspiratie. Denk aan in ketjap en komijn gestoofde kippendij met puree en paksoi, lauwwarme aardappelsalade met Burrata of misogratin met zalm en spitskool.

* (RIVM, 2020)

Traybake met geroosterde aardappels
Bron: Saskia van Osnabrugge

Traybake met geroosterde aardappels, braadworst en snelle rodekool pickle

Stap 1: bak de aardappels in de oven

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Snijd de voorgekookte aardappels in grove stukken. Meng de aardappels met de olijfolie, bloem en peper en zout. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaal en bak circa 25 minuten in de oven.

Stap 2: maak de pickle

Maak intussen de pickle door de rode kool, komkommer, rode ui en radijsjes in dunne reepjes te snijden (een mandoline komt van pas, maar let op je vingers). Maak in een kom aan met de wittewijnazijn en een snuf zout. Kneus de groenten zodat ze de zuren goed opnemen. Hak de blaadjes van de munt en de peterselie (inclusief de steeltjes) fijn en roer door de salade. Laat staat totdat je klaar bent om aan tafel te gaan.

Stap 3: bak de worsten mee en serveer

Schep de aardappels na 25 minuten om en leg dan de worst op de aardappels. Bak het geheel nog 20 minuten in de oven. Haal de worst en aardappels uit de oven en serveer met de ingemaakte groente.

Samuel Levie Zo Gepiept
Bron: Saskia van Osnabrugge

Dit recept komt uit het kookboek ‘Zo Gepiept‘ dat vanaf nú te koop is via de boekhandels.