Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 14 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze ingelegde eieren in sojasaus gaan je nieuwe verslaving worden

Kun jij ook verliefd kijken naar zo’n eidooier bovenop je bordje eten? Dan gaan deze ingelegde eieren in sojasaus waarschijnlijk je nieuwe verslaving worden. Super makkelijk om te maken (het kost je letterlijk 2 minuten) en zo, zo lekker.

Zo’n eidooier waarvan de binnenkant nog vloeibaar is, is vaak de cherry on top van een gerecht. De Koreanen doen het bijvoorbeeld bij bibimbap, in Japan leggen ze ‘m op de oyakodon en dichter bij huis kennen we het idee natuurlijk ook van de steak tartare.

Culy ontdekt Atelier / rauwe eidooier

Ingelegde eieren

Je kunt zo’n vloeibare eidooier natuurlijk in principe rauw eten (maar als je ziek, zwanger, onder de 12 bent of tot een andere risicogroep behoort, wordt het afgeraden om rauwe eieren te eten), maar er is ook een leuke, makkelijke kooktechniek. Want door eidooiers een tijdje in te leggen, drogen ze een beetje uit, waardoor de buitenkant steviger wordt en de binnenkant kleveriger.

Hoe langer je ze laat pekelen, hoe steviger de eidooiers zullen worden, tot het moment waarop je ze zelfs kunt raspen boven je gerecht (ook een aanrader!). Die techniek testten wij eerder ook al eens uit.

Gepekelde eidooier raspen

Ingelegde eieren in sojasaus

Één van de bekendste technieken daarvoor, is om de eidooiers in te leggen in een mengsel van gelijke delen zout en suiker. Wij ontdekten nog een leuke – Aziatische – manier van eieren inleggen. Nicole Pisani schrijft in haar boek Boter, botten, zout over een een mengsel van sojasaus, mirin en kombu.

Op die manier nemen de eidooiers de smaken van deze ingrediënten helemaal op. Met als gevolg: een nóg lekkerdere dooier, die barst van de umami. Ideaal voor op rijst of nasi, noodles, ramen of wat je dan ook maar kunt bedenken. En geloof ons: je wilt en zult heel veel dingen bedenken waarop je deze ingelegde eieren in sojasaus kunt leggen.

Ingelegde eieren in sojasaus

Zo maak je ze

Bovendien is het ook nog eens een hele simpele techniek: je mengt in een afsluitbaar bakje 100 ml sojasaus met 25 ml mirin en een reepje kombu. Leg vier eidooiers voorzichtig in het mengsel en laat 6 uur tot 3 dagen staan. Daarna kun je de eidooiers gebruiken. Echte umamibommetjes.

O en de eiwitten hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Daarmee maak je bijvoorbeeld meringues met salted caramel.

Liever het hele ei gebruiken? Kan ook:

Video: zo maak je de beroemde sojasaus-eieren van Momofuku (lekker bij ramen!)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.