Een heerlijk Japans gerecht: oyakodon

Al decennia lang is hét gerecht bij restaurant Tamahide in Tokio de oyakodon. Een donburi, ofwel rijstgerecht in een kom, met een sterke bouillon, een omelet, kip en rijst. Een geweldig Japans gerecht.

De letterlijke vertaling van oyakodon betekent ‘ouder-en-kind rijstschotel’. De kip staat voor de ouders, het ei voor het kind.

Tamahide was in 1891 de eerste met het recept, maar inmiddels kun je oyakodon door heel Japan eten en ook buiten dit land staat het op het menu van veel Aziatische restaurants.

Oyakodon tamahide stock2

Wat is oyakodon?

Het is eigenlijk een erg simpel gerecht, maar wel bomvol smaak en umami. Naast de basis van rijst en kip is de echte smaakmaker de bouillon, op smaak gebracht door mirin, sake, dashi, sojasaus, suiker en uien.

Ook mitsuba, de wild Japanse peterselie, wordt vaak gebruikt in de oyakodon. Vaak wordt het gerecht afgetopt met fijngesneden bosui of nori (zeewier-vellen).

Een goed recept vind je bijvoorbeeld hier. In dit recept wordt overigens geen omelet toegevoegd, maar een rauwe eidooier!

portrtait of japanese rice bowl dish oyakodon