Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Kooktips 21 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Belangrijk: je American pancakes worden lekkerder door deze manier van mengen

Weinig dingen die ons op zaterdagochtend gelukkiger maken dan een stack fluffy American pancakes, liefst met een fikse klont boter en een goeie scheut maple syrup. Maar hoe krijg je nou zo luchtig?

Er zijn verschillende manieren om pancakes fluffy te krijgen. Veel recepten gebruiken bakpoeder (baking powder) of baksoda (baking soda) om het beslag te laten rijzen. En hoewel deze twee ingrediënten veel op elkaar lijken, werken ze net even anders.

Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

Baksoda is een natuurlijke stof die koolzuurgaas (luchtbelletjes) produceert wanneer het in aanraking komt met een zuur, zoals yoghurt, karnemelk of citroensap. Bakpoeder is een mengsel van baksoda met een toegevoegd zuur. Dat hoef je zelf dus niet meer aan het beslag toe te voegen.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Geklopte eiwitten

De Amerikanen mogen dan pancake pro’s zijn, de Japanners kunnen er ook wat van. Voor Japanse soufflé pancakes worden de eieren gescheiden en klop je de eiwitten stijf voordat je ze met de rest van de ingrediënten mengt, wat zorgt voor een dik, luchtig beslag, dat als een soort meringuewolk door je koekenpan dobbert. Werkt als een tiet, maar kost wel meer tijd en moeite, en laten we daar nou net niet altijd zin in hebben op zaterdagochtend.

Fluffy american pancakes tip
Unsplash

De ultieme truc

Gelukkig is er nóg een manier om extra fluffy pancakes te krijgen. En die manier kost je niet meer, maar juist mínder tijd. Huh? Ja, echt! Het Amerikaanse platform Cooks Illustrated testte twee manieren om pancakes te maken. Ze maakten het beslag met exact dezelfde ingrediënten, maar roerden het ene beslag tot het helemaal glad was, en lieten in het andere klontjes zitten. Wat bleek? Het klonterige beslag bleef dikker en hield luchtbelletjes beter vast. Resultaat: dikkere, fluffier pancakes, zonder lamme armen.

Recepten voor pancakes:

Zin gekregen in pancakes? Snappen we. Probeer deze ultieme fluffy pancakes, of maak een stapel Oreo pancakes met maple syrup. Liever hartig? Deze snelle, krokante scallion pancakes zijn ook niet mis.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.