Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 31 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Japanse soufflé pancakes

Wat krijg je als je American pancakes kruist met een soufflé? Juist ja: soufflé pancakes. In Japan op elke straathoek verkrijgbaar, hier nog (bijna) niet… Tenzij je ze zelf maakt natuurlijk!

Soufflé pancakes zijn een dikke trend. Het maken van deze pancakes moet je net even onder de knie krijgen. Maar eenmaal je’t beet hebt, is het verslavend leuk om te doen.

Oh ja: heb je nog nooit van wijnsteenpoeder gehoord? Dit is een natuurlijk rijsmiddel dat je gewoon bij de Albert Heijn kan kopen.

> Lees meer: deze Japanse pancakes zijn het meest fluffy gerecht dat je ooit zult eten

Japanse soufflé pancakes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de soufflé pancakes

Klop de eidooier met 1 eetlepel suiker licht en schuimig. Meng de melk er beetje bij beetje doorheen. Zeef de bloem en het bakpoeder door het eidooiermengsel en klop goed tot je een homogene, vaste massa hebt.

Klop vervolgens het eiwit op met het wijnsteenpoeder tot het schuimig is en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Blijf een paar minuten opkloppen tot je een glanzend dikke meringue hebt. Haal je de standmixer uit de meringue, dan wil je dat er stijve piekjes blijven staan in het mengsel.

Voeg nu ongeveer 1/3 van de geklopte eiwitten toe aan de kom met de dooiers tot je weer een homogene massa hebt. Schep dit mengsel nu door de resterende eiwitten en gebruik een rubberen spatel om alles voorzichtig door elkaar te mengen.

Verhit een grote pan met anti-aanbaklaag (met een deksel) op de laagste stand van je fornuis. Bestrijk het heel licht met olie en spreid de olie verder uit met een stukje keukenpapier. De kunst is hier om een zo dun mogelijk laagje olie over de pan te verdelen!

Schep drie keer een volle ijsschep of eetlepel van het beslag in de pan, in drie hoopjes. Laat ongeveer 4 minuten bakken (heb je een krachtig gasfornuis? Dan volstaan 3 minuten misschien al, zelfs op de laagste stand).

Tip: Heb je niet zo’n grote pan met een deksel? Bak dan 1 of 2 pannenkoeken per keer.

Verwijder het deksel en schep met een eetlepel wat meer beslag bovenop elke pannenkoek. Dek af en laat nog eens 4 minuten bakken. Til het deksel op en gebruik een spatel om voorzichtig onder de pannenkoek te gluren. De pannenkoek moet gemakkelijk loslaten – forceer hem niet.

Als je nog steeds beslag over hebt, leg dan nog een lepel op de pannenkoeken en draai ze voorzichtig om. Dek af met het deksel en bak nog eens 5 minuten (again: met een krachtig gasfornuis volstaan 3 à 4 minuten waarschijnlijk).

Zodra de pannenkoeken goudbruin en gaar zijn, kan je ze met een spatel uit de pan halen en serveren met poedersuiker, fruit en/of ahornsiroop. Geniet er meteen van!

Japanse soufflé pancakes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer pancake love

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.