Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 20 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

De makkelijkste saus voor asperges maak je binnen 30 seconden

Met hollandaisesaus of beurre blanc; witte asperges zijn dol op boter (en geef ze eens ongelijk). Maar wat als we je vertellen dat wij onze botersaus voor asperges binnen 30 seconden op tafel hebben staan?

In de korte tijd dat ze er zijn, kunnen we ze niet vaak genoeg serveren: witte asperges. En we bewaren het witte goud niet in de kluis (lees: koelkast) tot het weekend of een feestelijke gelegenheid: ook op een drukke doordeweekse dag zet je asperges in een mum van tijd op tafel.

Ze laten zwemmen in de saus is natuurlijk wel het allerlekkerste (al leerden we van de Spanjaarden van restaurant Sagardi dat een vinaigrette bij witte asperges ook een mooie match is). En die zijn er genoeg: fantastische sauzen voor bij witte asperges. Toch is er maar één saus die wij het vaakst maken.

Witte asperges met miso beurre blanc
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ceci n’est pas une sauce

Het is eigenlijk geen saus te noemen: als we na een lange werkdag asperges koken, willen we dat het liefst zo snel mogelijk doen. We stomen wat krieltjes in de magnetron, koken eitjes in zo’n 7 minuten gaar, en draperen wat plakjes mooie rauwe ham rondom de gekookte asperges op een bord. Nog wat tuinkers eroverheen knippen en het is alvast eten met je ogen.

En de saus? Gewoon een beetje gesmolten boter maken. Ja, zo simpel is het om botersaus te maken. Of zullen we het boterjus noemen? Zo heet dit namelijk bij Culy’s Pip thuis.

Witte asperges met gin-hollandaise
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Boterjus maken

Zo maak je het: zorg dat je roomboter van goede kwaliteit in huis haalt en laat die in een halve minuut smelten in een pannetje op het fornuis. Of – als je echt lui bent en geen extra vaat vuil wil maken: in een kopje in de magnetron.

Druppel de gesmolten boter over de witte asperges op het bord et voilá: een heerlijke boterjus was nog nooit zo makkelijk te maken.

Culy test uit: 4x de lekkerste boter uit de supermarkt

Meer manieren om botersaus voor asperges te maken

Er zijn meer manieren om (een simpele) botersaus te maken, zo maken ze die in een restaurant een tikkeltje fancy met een bodempje koud water waar ze blokje voor blokje boter doorheen mengen (monteren heet dat). Dat levert je wel een heel mooi glimmend sausje op.

Ook kun je de gesmolten boter ‘klaren’ door de witte stukjes die op de boter drijven eraf te scheppen. Het resultaat is een heldere botersaus.

En dan hebben we ook nog een gebonden botersaus (voor asperges of groenten) die je maakt met een beetje bloem en bouillon of wat azijn of citroensap.

Maar de snelste, makkelijkste manier? Gewoon een beetje boter smelten dus. We durven te wedden dat je eet als een koning.

Meer makkelijke sauzen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.