Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 5 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Food hack: makkelijke botersaus binnen 1 minuut

Dat social media inmiddels het medium is geworden waar jonge hobbykoks hun handige keukentrucjes vinden, snappen wij maar al te goed. Pas betrapte Culy’s Martine zichzelf erop dat ze wéér onnodig door Instagram Reels aan ‘t scrollen was. Toch met succes deze keer. Een makkelijke botersaus maken binnen 1 minuut? Dat kan gewoon.

Je moet ‘t alleen even bedenken.

Botersausseizoen

We bevinden ons midden in het seizoen van de botersausjes. Want iedereen heeft – zeker nu de dagen steeds guurder worden – zin in warme ravioli, tortellini of andere gevulde pasta. Tot voor kort aten we deze ‘gewoon’ met gesmolten boter en salie. Maar met de komst van deze makkelijke botersaus heeft onze receptuur een flinke upgrade gekregen.

En die tip willen we graag met jullie delen, want we kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen fan is van pure gesmolten boter over z’n pasta. Vaak gehoorde commentaren zijn dat pure boter te ‘kaal’ is, te vet en in veel gevallen zelfs: te saai. Met deze makkelijke botersaus hoef je daar niet meer over in te zitten.

Zo maak je de makkelijke botersaus

Hoe ga je dan te werk? Zoek je favoriete steelpannetje uit je pannencollectie en doe hier een bodempje koud water in. In de receptuur staat 1/4 cup, wat neerkomt op zo’n 60 milliliter.

Pak dan de roomboter en snijd hier een stuk van 50 gram af. Snijd dit stuk weer in kleinere dobbelsteentjes en doe direct één blokje roomboter bij het water. Houd warm.

Zie je dat de roomboter gaat smelten en zich gaat vermengen met het water? Roer dan met een garde of wals met je pannetje (dit mag best wild) zodat de boel familie wordt. Is dat blokje roomboter eenmaal gesmolten, voeg dan een nieuw blokje toe aan de botersaus totdat je alles hebt gebruikt en er zich een mooi glimmend botersausje vormt.

pompoenravioli kerstmenu van tevoren
Culy.nl

Culy Homemade: pompoenravioli met salieboter

Variaties op de makkelijke botersaus

Deze botersaus is zó makkelijk dat je er makkelijk mee kunt variëren. Culy’s Martine is de laatste tijd bijvoorbeeld dol op een variant met tuinerwten. De hierboven beschreve botersaus geldt daarvoor als basis. Is die eenmaal klaar? Dan laat je bevroren (!) tuinerwten ‘ontdooien’ in de botersaus. Hierna mix je het sausje in een blender of met de staafmixer. Voeg er vervolgens nog een snufje zout aan toe en meng de saus met je pasta.

Superlekker, al kan dit uiteraard met elke soort groente. Pompoen is ook een erg lekkere optie bijvoorbeeld. Zorg dan wel dat deze al goed gaar is zodat je ‘m makkelijk kunt blenden. En verder? Spinazie, paddenstoelen, tomaatjes…: het kan allemaal. Heb je zin in iets pittigers, dan kun je de makkelijke botersaus ook spannender maken met een lepel ‘nduja. Deze kun je simpelweg laten oplossen in de botersaus. Doen!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.