Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 19 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

BBQ-tijd! Hoeveel vlees heb je nodig bij een barbecue?

Bij de eerste zonnestralen begint het vuurtje – letterlijk en figuurlijk –  te ontwaken bij barbecue-minnend Nederland. Uit enthousiasme wordt de inkoop nog wel eens overdreven, want hoeveel vlees per persoon heb je eigenlijk nodig bij de barbecue?

Een barbecue heeft altijd net een andere inschatting nodig dan een ‘normaal’ dinertje. Al snel vergis je je in de hoeveelheid van alle bijgerechten die bij een avondje grillen geserveerd worden. Aardappelsalade mag niet ontbreken, net als stokbrood, frisse salades en uiteraard genoeg sauzen voor iedereen.

Culy Basics: de allerbeste hamburgersaus maak je zo

Snel barbecue schoonmaken makkelijk

Hoeveel vlees per persoon bij de bbq?

Je wil je gasten goed gevuld naar huis laten gaan, maar absoluut niet laten exploderen. Ga daarom voor zo’n 100 tot 150 gram vlees per persoon. Lijkt misschien weinig, maar geloof ons: het is meer dan genoeg.

Een satéstokje weegt – als je ‘m zelf rijgt – gemiddeld zo’n 25 gram, vul dat aan met geproportioneerde stukjes vlees en je bent ready to go. De gemiddelde Nederlander eet tijdens het avondeten immers ook geen 600 gram aan vlees weg.

churrasco braziliaanse barbecue stock unsplash
Bron: Unsplash

Maak kleinere porties

Om je gasten toch genoeg variëteit te bieden adviseren we je om de stukken vlees kleiner te snijden voordat ze op het bord van je gast belanden. Niet iedereen hoeft een hele speklap of flink stuk biefstuk. Vaak is een stukje voor de smaak voldoende en kom je als je alles bij elkaar optelt toch op een flinke hoeveelheid vlees.

bbq
Unsplash

Wissel af

Wanneer je het barbecueën nog wat lichter wil maken, is vis ook een goede optie. Vis valt minder zwaar op de maag en verteert sneller. Maak daarom lekkere spiesjes van garnalen of zalm. Ideaal voor de afwisseling en keuze.

Bied daarnaast genoeg frisse smaken aan zodat alles niet te zwaar op de maag valt. Denk aan een klassieke salade met tomaat en komkommer of een salade met bieten en geitenkaas. Uiteraard kun je ook afwisselen met parelcouscous en quinoa én moet je ook nog ruimte overlaten voor een dessert zoals klassieke S’mores.

73 x recepten voor salades

Saté ayam bij Calaboose in Rotterdam
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer barbecue:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.