Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 6 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy test uit: 4x de lekkerste boter uit de supermarkt

Het is dat we weleens gehoord hebben van cholesterol, anders zouden we iedere maaltijd een excuus verzinnen om roomboter toe te voegen. Wat we wél doen is af en toe 100 procent genieten van die ene beurre noisette of een royaal beboterde toast. En aangezien dat niet dagelijks gebeurt, willen we daar alleen maar de lekkerste producten voor. We gingen daarom op onderzoek uit en presenteren u: 4x de lekkerste boter uit de supermarkt.

Met warme toast in de aanslag proeven we de ene roomboter na de andere. Een select aantal boters wisten daarbij door de strenge Culy-filter heen te glippen. We voeren verslag!

Lekkerste boter supermarkt
Bron:

4x de lekkerste boter uit de supermarkt

In aflopende volgorde, van minst geliefd naar superfavoriet: 4x de lekkerste boter uit de supermarkt.

4. Roomboter van De Boterboer

Bij Dirk Van den Broek vonden we roomboter van De Boterboer. Door het eenvoudige design, de traditionele naam en de gouden wikkel vonden we dit een veelbelovend exemplaar en in zekere zin werden die verwachtingen ook ingevuld.

Als basisboter voor baksels, op een stokbroodje met wat Maldon of om langzaam een stuk spitskool in te smoren: voor dit soort dingen kan deze boter prima dienen. Daarom verdient ‘ie een plekje in deze lijst, al mist ‘ie iets te veel body om daarbij ook nog eens een hoge plek in de ranking weg te kapen.

Lekkerste boter supermarkt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Ierse boter van Kerrygold

Van Kerrygold is het imago duidelijk: boterkenners eren het zuivelproduct vooral omwille van het zachte, smeerbare karakter. Dat werkt lekker soepel: perfect voor wie snelle kruidenboter op tafel wil zetten en perfect voor in baksels die om zachte boter vragen.

Reken daarbij dat ook de smaak niet teleurstelt – maar inderdaad puur en volromig is – en je weet dat je met Kerrygold niet echt de mist in kunt gaan.

Lekkerste boter supermarkt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Biologische gezouten boerenboter Weerribben Zuivel

Dit uit Overijssel afkomstige pakje van de Weerribben is kind aan huis bij Culy’s Winnie en dat is niet zonder reden. De boter wordt gemaakt van biologische room van koeien uit het nationaal park en dat vertaalt zich in een kwalitatief smeersel vol smaak.

Opvallend: anders dan bij andere gezouten boters wordt hier gebruik gemaakt van fijn zeezout. Verwacht hier dus geen grote, knisperende kristallen, maar een subtiel en gelijkmatig gedoseerd zoutje. En net dat maakt ‘m zo multi-inzetbaar: sowieso in bakprojecten en in botersauzen maar zeker ook gewoon puur – niet in de laatste plaats omwille van de lichtzoete, nootachtige smaak.

Lekkerste boter supermarkt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

1. Le Gall gezouten boter

De boter van Le Gall mag dan de stugste van dit gezelschap zijn, wij kronen dit stevige Franse exemplaar onmiskenbaar tot grote winnaar.

Dat ze die op smaak brengen met fleur de sel uit de Guérande blijkt geen valse belofte. Dit smeersel is recht voor de raap zout en heeft tegelijk de zachtste melksmaak. Daarmee hoef je verder niks meer te doen, gewoon zo serveren op toast en – clichés zijn er om te gebruiken – je voelt je als een God in Frankrijk.

Lekkerste boter supermarkt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer lijstjes uit de supermarkt?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.