Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 29 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Amandelspijs maar dan anders: maak ook eens spijs van andere soorten noten

Amandelspijs kennen we zo ondertussen wel. Van de gevulde speculaas, van de kerststol of van je banketletters. Maar wat met amandel kan, kan ook met andere noten. En laten we dat nou net een heel interessante denkoefening vinden: waar kun je nog allemaal spijs van maken? En wat kun je ermee?

Nog even voor de volledigheid: amandelspijs is in feite niets meer dan (blanke) amandelen die met suiker worden gemixt tot een homogene pasta. Het zachte spijs is lekker vochtig en een beetje korrelig, een ultiem verslavende combinatie als je ‘t ons vraagt. Voor onderstaande varianten kun je dan ook gewoon een basisrecept voor amandelspijs gebruiken en de amandelen 1-op-1 vervangen door de andere noten.

7 x amandelspijs maar dan anders

Hazelnootspijs

Hazelnootspijs zie je wel ‘ns in Marokkaanse m’hencha (de zoete variant dan welteverstaan). Natuurlijk kun je het ook inzetten als vervanging van amandelspijs bij je stol.

Pistachespijs

Toen de Driekoningentaarten begin januari massaal bij de (Franse) bakkers lagen, spotten we – naast de gebruikelijke variant met amandel – een exemplaar met pistache. Pistachespijs. In een taart. Laat je ‘t even bezinken? Lijkt ons geniaal, en lijkt een klein beetje op de pistachevulling in deze rabarber-pistachecrumble waar we nog regelmatig van dromen.

Rabarber crumble met pistache
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pijnboompittenspijs

Het is een klein beetje decadent (pijnboompitten zijn immers niet zo goedkoop), maar kun je je al voorstellen hoe góddelijk pijnboompittenspijs moet zijn? In Italië verwerken ze ‘t graag in een traditionele pinolata della nonna: een heerlijk zachte pijnboompittentaart. Super feestelijk en iets dat je – wat ons betreft – minstens een keer in je leven gemaakt moet hebben.

Bovendien doet ‘t ook wat denken aan de praliné van pijnboompitten die Culy’s Nancy in haar recept voor zwarte-peper-pijnboompit-ijs verwerkte.

IJs met zwarte peper (zonder ijsmachine)
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Walnotenspijs

Walnoten worden vaak in – hartig en zoet – Marokkaans gebak gebruikt. Wij kunnen ons bijvoorbeeld al levendig voorstellen hoe lekker walnootspijs zou zijn in een bastilla, met een laagje kip en flink wat Marokkaanse specerijen.

Pecanspijs

Pecan pie is zonder twijfel één van onze favoriete taarten. De vulling ervan zou je in feite heel simpel kunnen houden, door pecanspijs te gebruiken. Nog wat hele pecannoten erbovenop, beetje ahornsiroop, en je hebt een tópdessert te pakken. Ook lekker: maak boterkoek met pecanspijs, zoals Rutger hier doet.

makkelijke pecannotentaart
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Cashewspijs

Cashew wordt vaak in combinatie met ahornsiroop en chocolade gebruikt bij taarten. Cashewspijs kun je dan ook makkelijk gebruiken als vulling voor zo’n zoet gebak. Je zou het bijvoorbeeld ook als vulling voor sigaren van filodeeg kunnen gebruiken, lekker met mango en honing.

Macadamiaspijs

Macadamianoten zijn bekend om hun rijke, boterachtige smaak met een subtiel zoetje. Hou je niet zo van de uitgesproken marsepeinachtige smaak van amandel, dan zou je macadamiaspijs kunnen inzetten als alternatief. Smeer dit spijs bijvoorbeeld op een vel bladerdeeg, een beetje zoals bij Driekoningentaart. Een paar kneepjes honing erop, nog een vel bladerdeeg erbovenop en bakken tot je een heerlijke, goudgele macadamiataart uit de oven tovert.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.