Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 29 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

7 x de lekkerste ideeën voor flammkuchen

Maar weinig gerechten zijn handiger voor een doordeweekse avond dan flammkuchen. De oven doet al het werk, het lukt ál-tijd en je kunt eindeloos variëren met de toppings die je uitkiest – om dan nog maar te zwijgen over ‘t feit dat het geweldig bankvoer is. Geen idee hoe je ‘m vanavond weer moet beleggen?

We schotelen je de nodige inspiratie voor.

7 x de lekkerste ideeën voor flammkuchen

1. Mortadella, ricotta, pistache

De combinatie van mortadella, ricotta en pistache herken je misschien van je Napolitaanse pizza. Of van deze piadina, dat Italiaanse flatbread. Ga er dus maar gewoon vanuit dat ‘t een briljant trio is en dat je er ook met een gerust hart je flammkuchen mee kunt beleggen. Een beetje citroenzest on top maakt het af.

2. Paddenstoelen, pecorino, truffel

Men neme een beetje zure room, men bakt reepjes oesterzwam met knoflook in olijfolie en men schaaft dunne plakjes van ‘n blokje pecorino. Tadaaa: meer heb je niet nodig om je flammkuchen te beleggen voordat die de oven ingaat. Voeg achteraf nog wat truffel(tapenade), verse peterselie en of chili-olie toe en je hebt een godenmaal.

3. Flammkuchen met ei, Prosciutto en groene kruiden

Flammkuchen voor het ontbijt? Het kan met deze versie met ei, Prosciutto en groene kruiden. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook bij de brunch of borrel serveren. Want wie wordt er nou niet blij van een gebakken eitje en zoutige, knapperige ham?

> Recept: flammkuchen met ei, Prosciutto en groene kruiden

flammkuchen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Courgette, pittig gehakt en zure room

‘t Is met het oog op de zomer dat we deze versie voor flammkuchen met courgette, pittig gehakt en zure room bedachten, maar eigenlijk eten we ‘m gerust het hele jaar door. De olijven die erin gaan knipogen naar het Zuiden.

> Recept: zomerse flammkuchen met courgette & pittig gehakt

5. Zalm, zeewier en wasabimayo

Zalm, zeewier en wasabi: da’s op papier al een steengoede combinatie, ook in de praktijk – en op flammkuchendeeg – is ‘t een feestje. Wij vinden dit het lekkerst met verse, rauwe zalm. Hou je daar niet zo van? Ook gerookte zalm is hier een optie.

> Recept: flammkuchen met zalm, zeewiersalade en wasabimayo

6. Witlof, spek en kaas

De Vlaamse Jeroen Meus bedacht voor Dagelijkse kost een flammkuchen met witlof, spek en Belgische kaas. Wat kunnen we daar nog aan toevoegen? Niet veel meer, behalve dat ‘t geniaal is.

7. Aardpeer, hazelnoot, burrata

Sergio Herman heeft in zijn boek New Italian een recept voor een pizza met bovengenoemde combinatie. Je hoort het al: wij zijn ervan overtuigd dat deze combinatie natuurlijk óók heel goed werkt op flammkuchen.

Stoof dunne schijfjes aardpeer op voorhand samen met wat knoflook aan in olijfolie en gebruik dit als bodem voor de flammkuchen. Schuif in de oven en beleg achteraf met geroosterde hazelnoten, burrata en wat fijngemalen parmezaanse kaas.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.