Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: makkelijke Driekoningentaart (galette des rois)

Na de feestdagen in december vallen we culinair gezien altijd een beetje in een zwart gat. Gelukkig is daar op 6 januari toch nog Driekoningen. En die feestdag omarmen we maar al te graag om deze makkelijke Driekoningentaart op tafel te zetten.

Driekoningentaart – of galette des rois – is een ronde taart, gemaakt van bladerdeeg met een vulling van frangipane; een beslag op basis van boter, suiker, amandelen, eieren en bloem.

Bijzonder: in de taart wordt een klein cadeautje verstopt – vaak een boon of amandel. Degene die het cadeautje aantreft in zijn taartpunt, wordt gekroond tot koning of koningin van de dag. Vandaar dat de taart vaak geserveerd wordt met een papieren kroontje erbovenop, die je dan op je hoofd mag zetten. Wij besloten om dat papieren kroontje te verruilen voor een kroontje van poedersuiker, maar hou je vooral niet in om de traditie wél in ere te houden.

driekoningentaart
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de makkelijke Driekoningentaart

Verwarm de oven voor tot 180° C.

Gebruik een handmixer om de boter met de suiker te mixen tot een gladde massa. Roer 2 eieren los in een apart kommetje en giet dit bij het botermengsel. Doe ook het snufje zout en het amandelpoeder erbij en mix nogmaals tot een homogeen mengsel.

Schik een vel bladerdeeg (inclusief bakpapier) in de ronde bakvorm en duw de randen aan. Verdeel er de amandelcrème over, maar laat nog een beetje ruimte open aan de rand. Leg de amandel ergens op de vulling en duw aan zodat ‘ie goed verstopt zit. Bedek dit mengsel nu met het andere vel bladerdeeg. Maak met een vork gaatjes langs de rand. Prik in het midden van de taart drie gaatjes met een vork.

Klop het laatste ei los met een eetlepel water en bestrijk er de taart mee. Snijd met een mesje overtollige restjes bladerdeeg en bakpapier langs de rand weg.

Bak de Driekoningentaart 25 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is en een beetje is gerezen.

Laat de Driekoningentaart afkoelen op een rooster en versier ‘m voor het serveren met een kroontje van poedersuiker. Hiervoor teken je een kroontje op een papier en knip je dit kroontje uit. Leg dit sjabloon op de Driekoningentaart en zeef er de poedersuiker over.

driekoningentaart
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer lekkere taarten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.