Redactie
Redactie Recepten 1 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Boterkoek met pecanspijs van Rutger

Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen Heel Holland Bakt, deelt zijn heerlijke recepten op zijn bakblog RutgerBakt.nl. Wij mogen een lekker recept van hem publiceren: boterkoek met pecanspijs.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter. Neem liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe de helft van het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Zet de vorm met het deeg kort in de vriezer, zodat het deeg wat steviger wordt. Maak ondertussen de vulling.

Doe de pecannoten en de suiker in een keukenmachine met hakmessen en hak alles fijn. Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Verdeel het spijs gelijkmatig over het deeg en dek het af met de rest van het deeg. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in.

Bak de boterkoek 35 tot 45 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog wat wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

Check gauw RutgerBakt.nl voor meer heerlijke recepten!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.