Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 16 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Dít is het verschil tussen zwarte en witte sesamzaadjes – los van de kleur dan natuurlijk

Sesam is een product dat we in de keuken graag gebruiken. Je kunt er je versgebakken brood mee versieren, je verrijkt er je ramen mee en we strooien het graag rijkelijk over onze salade. Toch vragen recepten vaak specifiek om witte of zwarte sesamzaadjes. Maar wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen deze twee – los van de kleur?

Culy legt het je uit!

Afrikaanse plant

Om te begrijpen wat het verschil tussen witte en zwarte sesamzaadjes is, is het belangrijk om te weten waar deze zaadjes überhaupt vandaan komen. Sesam is van oorsprong een Afrikaanse plant die wordt verbouwd in subtropische gebieden. De zaadjes van deze plant worden geoogst in de zomer wanneer deze verkleurd zijn.

Deze zaadjes, sesamzaadjes dus, worden daarna zowel gepeld als ongepeld verkocht. Van deze zaadjes wordt bijvoorbeeld tahin gemaakt. Hier wordt dan vervolgens bijvoorbeeld hummus mee gemaakt. Sesamzaadjes hebben van zichzelf een milde smaak en kunnen dan ook voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden.

Wat is zwarte tahin? Alles over dit gitzwarte goedje

sesamzaadjes plant
Bron: ณัฐวุฒิ เงินสันเทียะ via Adobe Stock

Witte en zwarte sesamzaadjes

Sesamzaadjes zijn een smakelijke toevoeging aan veel hartige én zoete gerechten. Door ze even kort te roosteren krijgen ze dan ook nog meer smaak en geeft het een nootachtige touch aan je gerecht. Rooster ze alleen niet te lang, want dan worden ze bitter! Toch vragen we ons in de supermarkt altijd weer af wat nou precies het verschil is tussen de witte en de zwarte variant.

Witte sesamzaadjes kunnen zowel gepeld als ongepeld verkocht worden. In het vliesje van deze zaadjes zitten een hoop goede voedingsstoffen, dus ongepeld zijn deze kleine zaadjes nóg gezonder. Ze smaken mild en zijn daarom een toegankelijke toevoeging aan je salades of noodles.

Zwarte sesamzaadjes zijn altijd ongepeld en behouden dus hun gezonde vliesje. Deze zaadjes zijn wat intenser dan de witte variant en hebben een rijke, volle smaak. Zwarte sesamzaadjes worden over het algemeen vaak gebruikt ter garnering van bijvoorbeeld sushi of saucijzenbroodjes. Als je deze zaadjes roostert, geven ze een nootachtige geur én smaak, die veel gerechten verrijkt.

Culy Homemade: frisse rice paper rolls met kip en watermeloen

Saucijzenbroodjes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Verschil witte en zwarte sesamzaadjes

Goed, dat er een verschil in kleur is tussen deze twee varianten weten we inmiddels wel. Maar is er behalve de kleur dan eigenlijk nog wel een ander verschil? Hoewel zwarte sesamzaadjes vanwege hun vliesje wel een wat intensere smaak hebben dan witte sesamzaadjes, is dit verschil nihil. Het zijn namelijk dezelfde zaadjes, alleen zijn zwarte sesamzaadjes altijd ongepeld en wat langer gerijpt dan de witte variant.

Het belangrijkste om in acht te nemen als je een keuze gaat maken tussen deze twee is dus de look die je wilt bereiken. Zwarte sesamzaadjes geven wat meer contrast aan een gerecht met neutrale kleuren, terwijl witte zaadjes er dan weer uitspringen als je een recept met donkere ingrediënten hebt gemaakt. Ook passen witte sesamzaadjes wat beter bij zoete gerechten.

Recepten met sesamzaadjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.