Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 16 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je de allerbeste tuna melt tosti: 5 onmisbare tips

De befaamde tuna melt tosti is een favoriet tijdens de lunch. De tosti met tonijnsalade is fris, maar toch het perfecte comfort food tijdens een drukke werkdag. Uiteraard is een tuna melt tosti makkelijk te maken, maar zijn er een aantal tips en tricks om ‘m nóg lekkerder te maken.

En dat doe je onder andere met mayonaise en knapperige zuurtjes!

Zo maak je de allerbeste tuna melt tosti

Want geloof ons, hij kan nóg lekkerder.

1. Zorg voor de juiste tonijn

Klinkt logisch, maar toch laten de verschillende soorten tonijn ons wel eens twijfelen. Stap één is natuurlijk je begeven naar het ‘vis in blik’ schap in de supermarkt. Op een tuna melt gaat normaliter namelijk geen verse tonijn, maar gewoon uit een blikkie

Dan sta je al gauw voor de keuze: tonijn in water, olijfolie of zonnebloemolie. Ons advies is olijfolie. Deze tonijn heeft vaak een veel rijkere smaak én is een stuk malser dan tonijn die verpakt is in water. Daarnaast is er nog de keuze ‘stukken’ of een ‘moot.’ Kies hierbij altijd voor een moot. Dan kun je namelijk zelf kiezen hoe grof of fijn je de vis wilt laten.

2. Kies het juiste brood voor de tuna melt tosti

Ook wat betreft brood sta je voor een keuzemogelijkheid waar je gerust ‘u’ tegen mag zeggen. Bruin, wit, dikke of dunne plakken en ga zo maar door. Ons devies: wit brood met een wat dikkere plak. Desembrood doet het bijvoorbeeld goed, maar ook een brioche is onweerstaanbaar.

Heeft je bakker of supermarkt dit allemaal niet óf wil je ‘t lekker simpel houden, dan volstaat een wit casino ook. Bruin of volkorenbrood raden we niet aan, omdat dit vaak erg blijft plakken in de pan.

3. Mayonaise als boter

Mocht je deze tip nog niet kennen, sla ‘m dan nu voor eens en voor altijd op. Maak je een tosti, en dan zeker een pantosti zoals een tuna melt, smeer je brood dan te allen tijde aan de buitenkant in met mayonaise. Hierdoor krijgt de tosti een extra knapperig korstje wat zo’n lekker contrast is met de zachte binnenkant.

Waarom we dan geen boter op de buitenkant gebruiken? In mayo zit altijd plantaardige olie. Dit kan een veel hogere temperatuur in de pan aan dan boter en dus staat je huis minder snel blauw. Daarnaast is mayo altijd makkelijk smeerbaar in tegenstelling tot harde boter net uit de koelkast.

4. Een knappertje en een zuurtje

Hoewel onze nekharen vaak recht overeind gaan staan als iemand het over “een knappertje en een zuurtje” heeft, zijn ze wel onmisbaar op je tuna melt tosti. Hoewel tonijnsalade in een tosti gewoon al een goed idee en lekker is, maken de twee elementen ‘m nog lekkerder.

Denk aan een paar eetlepels heel fijn gesneden bleekselderij, augurk, een rood uitje of gewoon wat limoensap maakt je tonijnsalade al een stuk frisser en lekkerder. Ook een goed idee zijn ingemaakte radijs of venkel, maar wat helemaal lekker is zijn ingemaakte rode ui. Deze maak je supersnel in in rijstazijn.

5. Doe een deksel op de pan

Wil je een uitermate knapperige, goudbruine tosti creëeren, zorg dan dat je een pan gebruikt met een passend deksel. Doe het brood met de mayonaise naar beneden in de pan, leg daar twee plakjes cheddar (of andere kaas) bovenop en doe het deksel op dit pan.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de buitenkant van je tuna melt perfect bruin wordt, maar de kaas zal ook gelijkmatig smelten. Als het eenmaal een beetje gesmolten is, voeg je de tonijnsalade toe en het andere sneetje brood.

Nog meer tips om de beste tuna melt tosti te maken, krijg je van Molly Baz in onderstaande video!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.