Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 11 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Crisiskoken? Vis uit blik is je redding

Can we cook it? Yes, we can! zegt viskenner Bart van Olphen. Want in quarantaine is er geen beter ingrediënt denkbaar dan vis uit blik. Het is betaalbaar, lang houdbaar en ontzettend lekker. Als je tenminste weet hoe je die blikvis het beste kunt gebruiken. En daar weet Bart álles van!

Bart van Olphen startte onlangs op Instagram met zijn quarantaine kookshow Can we cook it? Yes, we can! Daarin laat hij je zien hoe je puur kunt koken uit je keukenkastje. Vandaag vertelt hij je waarom vis uit blik je redding is als je bent aangewezen op crisiskoken. Met de tips van Bart zet je de lekkerste gerechten op tafel.

Andere mindset

Vis uit blik is vaak ten onrechte het ondergeschoven kindje in de schappen van de supermarkt. Koken met blikvis kan juist ontzettend lekker zijn en zeker in deze onzekere tijden is het een grote uitkomst om de blikjes in je voorraadkast te hebben.

Om lekker te koken met visconserven moet je je realiseren dat de vis in blik al is gekookt. Koken met blikvis doe je daarom met een andere mindset zou je kunnen zeggen, maar het resultaat is zeker niet minder lekker.

Houd er rekening mee dat de structuur van de vis door het kookproces zacht is geworden en dat de kleur wat dof is. Door smaak, structuur en kleur toe te voegen (bijvoorbeeld met citrus, kappertjes of verse kruiden) kom je tot de meest fantastische recepten. Het ultieme koken uit je voorraadkast.

Wild en gezond

Wist je dat meer dan de helft van alle vis die we op deze wereld eten van kwekerijen afkomstig is? Bij vis uit blik is dat anders. Bijna alle vis die je in een blikje aantreft is gevangen in het wild, en dat proef je.

Vaak vind je ook de meest olierijke en dus gezonde vissen terug in blik; denk aan sardines, ansjovis, haring en makreel.

In water of olie?

Soms kan je er duizelig van worden, al die blikjes op het schap. Kies in ieder geval voor een duurzaam gevangen product, te herkennen aan het MSC-logo (Marine Stewardship Council). En zoek je tonijn, kies dan ook voor een blikje waarop je terug kunt vinden dat de vis met een hengel en haak is gevangen. Niet alleen goed voor de visstand maar zo ondersteun je vaak ook vissers in ontwikkelingslanden.

En wanneer gebruik je nu ‘tonijn of sardines in water’ en wanneer kies je voor de olie-variant? Zelf kies ik vaak voor koude bereidingen en voor recepten waar ik zelf nog olie aan toevoeg (bijvoorbeeld mayonaise) voor vis in water. ‘In olie’ neem ik daarentegen mee als ik de vis gebruik in een nog te verwarmen gerecht. Dan droogt deze minder snel uit.

Recepten met vis uit blik

Zoek je nog lekkere recepten met de vis uit blik uit je voorraadkast? Maak bijvoorbeeld snelle spinaziesalade met zalm (uit blik!) en kokosdressing, Tonijn met avocado, ui en koriander, aubergine met granaatappelpitjes en sardines of pita met mas uni (pittige tonijnsalade met kokos & limoen).

Of check het kookboek van Bart: Vis uit Blik 2.