Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 30 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: socca (pannenkoeken van kikkererwtenmeel) met hummus

Deze hartige socca pannenkoeken zijn vegan, super eenvoudig en bovendien geweldig lekker. De knapperige pannenkoekjes – die je maakt van kikkererwtenmeel – doen het goed in elk seizoen, maar wij kozen voor een frisse lentevariant met smeuïge hummus van rode biet en lentegroenten.

Socca, zei je?

Socca pannenkoeken zijn afkomstig uit Italië, waar het oorspronkelijk werd toebedeeld aan de armere klasse arbeiders. Dat klinkt misschien niet zo heel sexy, maar het zegt iets over de eenvoud van het gerecht. Voor het deeg van de pannenkoeken zijn namelijk maar twee (basis)-ingrediënten nodig: kikkererwtenmeel en water. En dat is echt verrássend lekker samen!

Geen wonder dat het later in steden als Nice werd opgepikt en werd overgenomen in de lokale keuken. Hoewel de pannenkoeken dus al decennialang bereid worden, lijken ze laatste jaren wel met een revival bezig te zijn. Een smaakvol vegan gerechtje avant la lettre!

Socca wordt ook wel farinata genoemd: lees alles over farinata

soc
Winnie Verswijvel voor Culy

Waar koop je kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel koop je bij de Aziatische of Turkse winkels en tegenwoordig ook in de meeste grote (biologische) supermarkten. Als je zo’n pak in huis haalt, zit je standaard goed. Op inspiratieloze dagen hoef je immers alleen maar water toe te voegen aan het meel en je hebt in een handomdraai een lekkere hartige pannenkoek gemaakt.

Beleggen kan je op heel veel manieren. Wij kozen alvast voor deze gezonde hummus van rode biet en knapperige lentegroenten.

Socca pannenkoeken van kikkererwtenmeel
Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je socca pannenkoeken

Maak eerst de rode bietenhummus. Mix daarvoor alle ingrediënten met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg zout en peper toe naar smaak en bewaar even in de koelkast.

Snij vervolgens alle groenten en kook de broccoli ongeveer 3 à 4 minuten totdat de roosjes al dente (licht knapperig) zijn. Giet af en zet apart om af te koelen.

Maak vervolgens de socca pannenkoeken. Meng daarvoor alle ingrediënten in een grote mengkom. Gebruik een garde om klontjes weg te werken.

Verwarm vervolgens een koekenpan (wij gebruikten er één van ongeveer circa 25 cm doorsnede) op medium vuur en voeg en verhit een scheutje olijfolie.

Is de pan heet genoeg, voeg dan een flinke schep van het beslag toe. Haal de pan eventueel van het vuur en maak draaiende bewegingen zodat het beslag zich mooi verspreidt. Keer de pannenkoek om zodra er kleine blaasjes in het beslag ontstaan. Ze zijn klaar wanneer ze een mooie goudgele kleur hebben.

Tip: bewaar de pannenkoekjes in een verwarmde oven van 180°C terwijl je de rest van de pannenkoeken bakt. Op die manier hoeven ze niet af te koelen én worden ze extra knapperig. Een win-win!

Leg om te serveren de pannenkoekjes op een bord en smeer er met de achterkant van een eetlepel een flinke laag van de bietenhummus op. Dresseer vervolgens de groenten en werk af met sesamzaadjes, verse dille en een snufje zeezout. Buon Appetito!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.