Knapperige Vietnamese pannenkoek met garnalen (Banh Xeo)

Bestel jij in Vietnamese restaurants ook altijd de Vietnamese pannenkoek (Banh Xeo)? Dan ga je heel blij worden van dit recept. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om deze knapperige pannenkoekjes met kurkuma zélf te maken. En lekker dat ze zijn!

Een Vietnamese pannenkoek wordt gemaakt met rijstebloem, kurkuma (vandaar die kleur) en kokosmelk. Dat maakt ‘m zo licht en knapperig. Op de pannenkoekjes gaan meestal taugé, bosui, garnalen en soms ook wat kleine stukjes buikspek of varkensgehakt.

Het eten van Banh Xeo is echt een feestje: je scheurt (of snijdt) de pannenkoek in stukken en wikkelt die in knapperige sla met verse kruiden en groenten. En dan maar dippen in de nuoc cham-saus. Zó lekker!

Ook lekker: Vietnamese pizza (Bánh Tráng Nuong)

Banh Xeo recept: Vietnamese pannenkoek
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Vietnamese pannenkoek: het recept

Meng voor de ingelegde wortel alle ingrediënten in een afgesloten bakje. Goed schudden en opzij zetten.

Roer alle ingrediënten voor de nuoc cham door elkaar.

Maak het beslag voor de Vietnamese pannenkoeken: roer eerst de rijstebloem, kurkuma en het water door elkaar in een ruime kom. Giet de kokosmelk erbij en voeg zout en wat lente-ui toe. Roer door elkaar tot je een glad pannenkoekenbeslag hebt. Is het te dik? Voeg dan nog een klein beetje kokosmelk of water toe.

Laat een wok met daarin 1 eetlepel zonnebloemolie goed heet worden. Schep dan een vierde deel van het beslag in de wok en beweeg de wok rond om het beslag gelijkmatig te verdelen. Leg drie garnalen op het beslag, samen met een handje taugé.

Als je merkt dat de Vietnamese pannenkoek aan de onderkant mooi krokant en goudbruin wordt, kun je de pannenkoek dichtvouwen met een spatel. Laat nog eventjes bakken, tot de binnenkant gaar is. Schep de Banh Xeo daarna uit de wok en laat even uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal dit tot je vier knapperige pannenkoekjes hebt.

Zet de ingelegde wortel, komkommer, verse kruiden, sla en nuoc cham klaar in kommetjes. Scheur of snijd de Vietnamese pannenkoek in stukken.

Wikkel steeds een stuk Banh Xeo in een blaadje sla met de kruiden, komkommer en wortel en doop in de nuoc cham-saus.

Vietnamese pannenkoek recept: Banh Xeo
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat eten we met Kerst? Download het gratis Culy Kerst Kookboek!

Schrijf je in de voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
Knapperige Vietnamese pannenkoek met garnalen (Banh Xeo)
Sluiten