Redactie
Redactie Inspiratie 2 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Alles over yuba: het glutenvrije antwoord op noodles

Tofu kun je in elke doorsnee supermarkt wel vinden, maar bijproduct yuba daarentegen is andere koek. Vandaag vertellen we je hier alles over. 

Yuba (ook wel bean curd genoemd) is het velletje dat wordt gevormd wanneer je sojamelk kookt (klinkt vies, is het niet). Het wordt zowel in verse vorm als gedroogd verkocht en je kunt het zien als een soort glutenvrije vervanger voor koolhydraatrijke producten als pasta, rijst en noedels.

Vers vs. droog

Vers vind je de vellen (bijna vergelijkbaar met verse lasagne) vaak in het koelschap bij de tofu in Aziatische toko’s. Snijd ze in repen als noedels of juist in kleinere plakjes om bijvoorbeeld dumplings te maken.

Een stuk makkelijker verkrijgbaar is gedroogde yuba, meestal verpakt in grote vellen of ‘stengels’. Deze moet je bij gebruik wel even wellen, maar als het eenmaal zo ver is kun je het op dezelfde manier gebruiken als de verse variant.

Yuba in de keuken

De smaak is van zichzelf licht nootachtig en de textuur is vrij chewy. Het voordeel van yuba is dat het heel gemakkelijk smaken opzuigt en daardoor des te lekker wordt, maar ook goed past in uiteenlopende gerechten.

Doordat het wordt gemaakt van soja, is het niet alleen vrij van gluten, maar bevat het ook veel proteïnen. Het is dus ook een goede vleesvervanger.

Eigenlijk kun je yuba overal voor gebruiken. Of je het nu frituurt voor door een roerbakgerecht, gebruikt in plaats van noedels, door een salade of in plaats van rijstvellen voor spring rolls, het is ontzettend veelzijdig!

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.