Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 16 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

7x life hacks met baking soda (waar je nog niet aan gedacht had)

Baking soda is zo’n goedje dat je gebruikt voor pancakes of luchtige omeletjes, maar waar je nog veel meer mee kunt. Wij verzamelden zeven baking soda life hacks die je foodie-leven een stuk makkelijker gaan maken.

En in sommige gevallen ook lekkerder!

Super makkelijk eieren pellen

Niets zo irritant als eieren waarvan de schaal niet goed loskomt. Wij vonden de truc: voeg een half theelepeltje baking soda toe aan het kookwater.

Dit zorgt ervoor dat de schalen in grotere stukken losraken van het ei. Hierdoor is het een stuk makkelijker pellen en kun jij met minder frustratie genieten van jouw perfect gekookte eitje.

Nooit meer te zure tomatensaus

Is je tomatensaus zuur en wrang van smaak? Voeg er dan een mespuntje baking soda aan toe. Dit zorgt er voor dat je tomatensaus direct ontzuurt, zonder dat het de smaak van de andere ingrediënten aantast. Suiker doet dat laatste namelijk wel.

Let wel op hoeveel baking soda je toevoegt en werk met mespuntjes. Voeg je teveel in één keer toe dan krijgt je saus een vreemde smaak en substantie.

Baking soda tomatensaus te zuur
Bron: Unsplash

Zijdezachte malse kipfilet

Je kent het fenomeen vast wel: te gast zijn bij iemand die zichzelf niet de grootste keukenprins kan noemen. Zijn keuze gaat nog steeds uit naar kipfilet in plaats van kipdijfilet én daarna bakt ‘ie dat kippetje ook nog eens veel te hard. Geef diegene eens de tip mee om een mespuntje baking soda toe te voegen aan de marinade!

Baking soda bindt de eiwitten en zorgt zo dat de kip veel malser wordt gebakken. Dit werkt overigens ook bij kip die je wilt frituren. Maak dan een marinade van yoghurt en baking soda en laat dit minstens een uur staan.

Frisse, fruitige groene smoothie

Een groene smoothie is een vitaminebom die je slechtste ochtenden nog goedmaakt. Toch kan zo’n groene booster zo af en toe best een beetje weeïg smaken en een ietwat rare kleur krijgen, vaak door combinaties die je maakt met groenten en fruit.

Tip: voeg eens wat baking soda toe aan je groene smoothie. Zo behouden de groentes niet alleen hun natuurlijke smaak en kleur, je smoothie blijft ook langere tijd wat frisser. Nooit meer muffe sapjes!

Snel aardappelen koken

Zin in avondeten of een lunch met aardappelen, maar geen zin in die lange kooktijd? Voeg een mespuntje baking soda toe aan het kookwater. Op mysterieuze wijze verkort dit namelijk de kooktijd van je aardappelen.

Houd ze wel goed in de gaten: teveel baking soda bij kokend water zorgt voor een ontzettende schuimboel. Zit je niet op te wachten, geloof ons!

Grondige vuilresten schoonmaken

Een vuile ovendeur, die aangekoekte airfryer of ovenschotels met verbrande delen: allemaal vreselijke klusjes. Tenzij we je vertellen dat baking soda je redder in nood is.

Maak een pasta van baking soda en water, smeer het op de vuile plekken en laat even trekken. Maak hierna schoon zoals je gewend bent en je zult zien dat ‘t witte poeder wonderen heeft verricht.

Nooit meer vieze geurtjes in de koelkast

‘s Ochtends je koelkast opentrekken om de yoghurt eruit te pakken maar overladen worden door een geur van avondeten, Franse kazen en andere hartige luchtjes? Culy’s Martine walgt ervan. Toen we ontdekten dat een pakje baking soda in je koelkast vieze geurtjes absorbeert, wisten we dan ook niet hoe snel we zo’n zakje in onze koelkast moesten plaatsen.

En wat blijkt: het werkt inderdaad. Oké, die Franse kaasgeur elimineert ‘t niet helemaal, maar je wordt ‘s ochtends niet meer wakker gemaakt met de geur van de melanzane parmigiana van de avond ervoor.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.