Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze cocktailbar in Barcelona maakt schilderijen in een glas 

Je hoeft geen grote cocktailkenner te zijn om te weten dat Barcelona een paar van de allerbeste cocktailbars herbergt. Eén blik op de top 3 van The World’s 50 Best Bars verraadt al genoeg: de Catalaanse hoofdstad bekleedt zowel #1 (met Paradiso) als #3 (met Sips). Mariposa Negra is misschien niet zo bekend als de eerder genoemde opties, de cocktails die er op tafel komen zijn net zo spectaculair.

Kortom: een adresje dat absoluut dat groene vlaggetje in je Google Maps verdient.

Mariposa Negra: anders dan anders

Werp één blik op de cocktails van Mariposa Negra (Spaans voor zwarte vlinder) en je ziet meteen dat ‘t hier niet gaat om een eenheidsworst. O nee? Nee: de bar maakt gebruik van 3D- en laserprints om zelf keramiek, glaswerk, borden, potjes en ornamenten te creëren; daarmee zijn ze pionier in de wereld. Wat daaruit voortvloeit zijn artistieke cocktailomhulsels die al even uniek als oogstrelend zijn, kijk maar naar bovenstaand kubusvormig object met een OXO-veld als print.

Dit soort prints worden met de hand beschilderd zodat hun looks gematcht kunnen worden aan de eigenschappen van het drankje. Alles in zo’n cocktail is dus zorgvuldig op elkaar afgestemd: de kleuren, de smaak, de garneringen en de materialen… Ook onderstaand filmpje levert bewijs dat het hier gaat om cocktaildesign 2.0.

Meer dan alleen de looks

Met zoveel aandacht voor de uiterlijke eigenschappen van de cocktails zou je kunnen vrezen dat looks primeren op smaak. Gelukkig is het tegendeel waar: ook achter de cocktails zelf zit een professioneel team dat hun vak uiterst serieus neemt. Ze werken daarvoor hoofdzakelijk met natuurlijke en lokale producten in een continu streven naar pure, gebalanceerde smaakbelevingen.

Zo is er een Butterfly Gimlet die geserveerd wordt in een ijskoud glas. Voor deze cocktail krijgt gin gezelschap van roze eucalyptus en huisgemaakte meloenlikeur – naar eigen zeggen ‘een hele bijzondere cocktail’. Ook de Negroni met whisky, bladgoud en houtskoolschuim spreekt tot de verbeelding, net als de Kolvenic Rubik met bourbon, chai tempranillo, perziksap en huisgemaakte colasiroop.

Mysterieuze cocktails met een verhaal

Kortom: elke cocktail vertelt een nieuw verhaal en neemt je mee naar een andere wereld. Het hele Mariposa-Negra-imperium is trouwens gebaseerd op Marina: een roman van Carlos Ruiz Zafón die zich afspeelt in de wijk El Born (toevallig ook de thuisbasis van de cocktailbar).

In het boek gaat arts Michail Kolvenic aan de slag met serum uit het bloed van zwarte vlinders (heb je ‘m?) om een nachtelijk Barcelona te verkennen – eentje vol mysterieuze en onvolmaakte figuren. De parallellen met de cocktailbar zijn op die manier niet ver te zoeken.

Adres en openingstijden Mariposa Negra:

Plaça de les Olles, 4, 08003 Barcelona, Spanje

Mariposa Negra is dagelijks geopend van 12:00 tot 02:00 (en op vrijdag en zaterdag tot 03:00). 

Meer met cocktails?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.