Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 16 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

4x lekkere ideeën met kumquats

Kumquats, ze zijn klein en lijken daarmee weinig toe te voegen aan het citruslandschap. Niets is minder waar! Met hun feloranje schil en zoetzure smaak zijn kumquats echte smaakbommetjes. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Wij geven je vier lekkere ideeën waarin kumquats de show stelen.

Want je gerechten worden er echt nóg lekkerder van!

4x lekkere ideeën met kumquats

Die overigens een stuk veelzijdiger zijn dan wij dachten.

Kumquat en visgerechten

Wat zo leuk is aan die kumquat, is dat je ‘m met schil en al kunt eten. Geen gepiel dus om die minicitrusvrucht te schillen, maar gewoon flinterdunne plakjes snijden. Gedaan? Serveer de kumquat dan eens bij ceviche. Het zoetzure gaat geweldig samen met de leche de tigre.

Geen fan van ceviche? Kumquat doet ‘t in zijn algemeen heel goed bij visgerechten. Je kunt er dan een aantal schijfjes rauw bij serveren, maar je kunt er ook voor kiezen kumquat mee te bakken in de pan of oven. Ook als je je vis en papillotte maakt, is het lekker een paar schijfjes kumquat toe te voegen aan het vispakketje.

kumquat stock unsplash
Bron: Unsplash

Kumquat en vleesgerechten

Vlees en citrus combineren is misschien niet iets waar je direct aan denkt. Toch raden we je aan ‘t eens te doen. Van kumquats maak je namelijk een overheerlijke friszure chutney die goed past bij ribeye, als dipje voor je spareribs of bij andere vleesgerechten.

Ook met gevogelte kan de kumquat het goed vinden. Braad je kip in de oven en voeg een paar gehalveerde kumquats toe aan de ovenschaal. Hierdoor krijgt niet alleen de kip, maar ook de ‘jus’ een subtiele citrussmaak.

Kumquat bij drankjes

Een gin tonic of andere cocktail opleuken? Meestal gebeurt dta met een schijfje (gedroogde) sinaasappel of limoen. Erg spannend is dat niet, kumquats daarentegen wel. Kumquats kun je ook drogen in de oven, airfryer of een droogmolentje. Droog ze niet volledig, dan geven ze ook nog een beetje smaak af in plaats van enkel geur.

Naast een rol als garnering kunnen kumquats ook gewoon de hoofdrolspelers in je drankje zijn. Maak bijvoorbeeld een kumquat en tijm sour of voeg een kumquat toe aan je pornstar martini. Ook een negroni met kumquat is een goed idee. Kortom: geef die kleine citrusvruchten de liefde die ze verdienen!

Gekonfijte kumquat

Dol op zoetigheid? Baksels, snoep, gekonfijt fruit? Mooi, want dat laatste kun je uiteraard ook doen met kumquats. Laat de schijfjes kort (5 minuten) pruttelen in een pannetje met gelijke delen water en suiker.

Hierna haal je de zachte schijfjes door fijne kristalsuiker en laat je ze ‘drogen.’ Gekonfijte kumquats kun je uiteraard zo uit het vuistje eten, maar ook gebruiken in baksels, als garnering op ijs of bij een affogato.

Waar is kumquat te koop?

Zin gekregen om aan de slag te gaan met kumquats? Snappen we! Hoewel de vrucht een aantal jaren nog lastig te verkrijgen was, zien we ‘m steeds vaker opduiken. Uiteraard vind je ze bij de verschillende horecagroothandels die ons land rijk is, maar heb je nu geen toegangspasje dan kun je ook een bezoekje brengen aan de luxe groentejuwelier of de Ekoplaza.

Ook Turkse supermarktjes en kruideniers hebben vaak kumquats in de schappen. Let op dat ze fel oranje zijn en niet te hard, dan zijn ze ‘t allerlekkerst.

Buddha’s hand en 4 andere bijzondere citrusvruchten

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.