Dé zoete broodjes waar foodies nu warm voor lopen (van brioche tot babka)
Niets is lekkerder dan een geurend, warm, zoet brood dat net uit de oven komt bij de bakker. Een brood dat je het beste zonder beleg kunt eten, gewoon uit de hand. Geen wonder dat zoete broodjes in allerlei soorten, vormen en maten nu trending zijn! We zetten de lekkerste zoete broden voor je op een rijtje – van klassiekers als suikerbrood tot luchtige Japanse shokupan.
Heb je nog oud brood liggen? In bovenstaande video geven we de ideale tip om ’t weer vers en knapperig te maken.
Soorten zoete broodjes
1. Brioche
De Franse brioche is misschien wel het bekendste zoete brood. Met veel boter, eieren en een beetje suiker in het deeg, heeft brioche een zachte, luchtige kruim en rijke smaak. Heerlijk om warm te eten met roomboter en jam. Ook lekker met whipped butter, met roerei of een gepocheerd eitje met zalm. Ook perfect voor wentelteefjes, broodpudding, voor een lobster roll, of als hamburger-/hotdogbroodje. Eigenlijk is alles lekker met brioche.
2. Shokupan
Shokupan is Japans melkbrood, maar dan next level: ultra-zacht, veerkrachtig en subtiel zoet. Vaak gebakken in hoge, rechte vormen. Lekker als dikke toast met boter en anko (zoete bonenpasta), of met aardbeien en slagroom als ‘fruit sandwich’.
Culy’s Megin at voor het eerst een fruit sando met aardbeien en room in Tokio, na een bezoek aan de Senso-ji tempel. De smaak is heerlijk romig, met een zuur accent van het fruit, de textuur doet denken aan een zachte wolk.
3. Pain de mie
Naast zuurdesem is er nog een type brood dat ineens de kop opsteekt: het Franse Pain de mie. Broodjeszaak Paindemie in Amsterdam brengt zelfs een ode aan dit brood.
Pain de mie is in Frankrijk vooral bekend als supermarktbrood, typisch verkocht in plastic verpakking. Qua smaak is het zoet en luchtig, met een zachte korst. Met een lik boter erop is ’t een snel ontbijt; belegd met sla en kaas maak je er de perfecte picknicksandwiches mee.
Zuurdesem krijgt concurrentie van Pain de mie (maar wat is het eigenlijk?)
4. Duivekater
Een vergeten parel uit de Nederlandse traditie. Duivekater is een lichtzoet feestbrood, vooral gegeten rond kerst en Pasen, dat doet denken aan een brioche. Het grote verschil is dat er in duivekater steevast citroen(schil) zit. Daarnaast zitten er soms ook specerijen doorheen, maar dat verschilt per recept. De korst is glanzend en goudbruin. Eet ‘m met roomboter, kaas of ouderwets met suiker erop.
5. Suikerbrood
Dit Friese streekproduct is rijk gevuld met parelsuiker en vaak ook kaneel. De suiker smelt deels tijdens het bakken, wat zorgt voor kleverige, karamelachtige stukjes. Suikerbrood is het lekkerst warm uit de oven of koekenpan met gezouten boter (hmmm), of maak onze wentelteefjes van suikerbrood.
Pain perdu (wentelteefjes) van suikerbrood met bosvruchtencompote
6. Paasbrood & kerststol
Deze klassieke feestbroden lijken op elkaar: gevuld met rozijnen, sukade en vaak een rol amandelspijs in het midden. Bestrooid met poedersuiker en onmisbaar op de ontbijttafel. Eet met boter of dik belegd met roomboter en oude kaas voor de perfecte combinatie. Hou je wat over van de feestdagen? Ook dit brood is zeer geschikt voor wentelteefjes.
Zelf maken? Wij hebben een lekker recept voor paasbrood en kerststol.
7. Panettone
Panettone is een luchtig Italiaans kerstbrood dat z’n kenmerkende hoogte en structuur dankt aan een lang rijsproces met desem. Het deeg is verrijkt met eieren, boter en suiker, en gevuld met gekonfijte sinaasappelschil en rozijnen. In Italië is het traditie om panettone ook als dessert te serveren – eventueel met een glaasje zoete wijn erbij. Ook van de panettone kun je heerlijke wentelteefjes maken.
Wist je dat… de bakermat van het hoge, luchtige kerstgebak Milaan is? Daar is nog slechts één ambachtelijke bakker over. Het familiebedrijf Vergani bestond deze kerst tachtig jaar.
8. Colomba Pasquale
De ‘paasduif’ uit Italië is familie van de panettone. Het deeg rijst lang en wordt verrijkt met gekonfijt fruit en een krokante amandelglazuur. De colomba wordt in de vorm van een duif gebakken. Lekker bij de koffie of met een glas dessertwijn.
9. Babka
Babka is een gevlochten brood dat eruitziet als cake, gevuld met chocolade, kaneel of zelfs pistache. De vulling maakt het decadent, maar het deeg is luchtig en zacht. Lekker als dessert of bij een cappuccino. Bij bakkerij Mamiche in Parijs at Culy’s Megin de allerlekkerste chocoladebabka.
Wil je zelf eens babka maken? Reken maar op heel wat ‘oohs en aaahs’ als je deze babka met pistache en chocolade op tafel zet. Dit zoete vlechtbrood ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook waanzinnig lekker en perféct voor bij de brunch.
Meer lezen over brood?
- Snelle koffiebroodjes uit Maleisië (van Rotiboy)
- Alles over duivekater: zoet brood met een gekke naam
- Japans kabocha-brood: zachte zoete broodjes met pompoen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2FIMG_0462.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F07%2Ffruit_sando_header.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F03%2Fpexels-photo-8508106-e1646305075240.jpeg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F03%2FColomba-di-Pasqua-Italiaans-paasbrood.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F03%2FMicrosoftTeams-image-3.jpg)