Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zuurdesem krijgt concurrentie van Pain de mie (maar wat is het eigenlijk?)

Naast zuurdesem is er nog een type brood dat ineens de kop opsteekt: het Franse Pain de mie. Wat heet: er opent binnenkort zelfs een broodjeszaak in Amsterdam die een ode brengt aan dit brood. Maar wat is het eigenlijk?

Tijdens de pandemie bedachten de jongens van GUTS een briljante pop-up: PAINDEMIE. Fans van de tosti’s, burgers en sando’s die ze daar verkochten kunnen nu opgelucht ademhalen: vanaf 16 maart krijgt de pop-up een gelijknamige vaste stek aan de Kinkerstraat. Qua woordspeling is de naam goed gekozen natuurlijk, want naast de link met het woord pandemie knipoogt hij ook naar die toffe snacks met brood (pain) die ze er serveren.

We spotten het brood onlangs ook bij Bond & Smolders in Utrecht: die heerlijke hotspot waar mensen al sinds 2000 in de rij staan voor éclairs, appelbollen, bolgebakjes en verse croissants. Én dus voor Pain de mie.

Pain de mie

Pain de mie is in Frankrijk vooral bekend als supermarktbrood, typisch verkocht in plastic verpakking. Qua smaak is het zoet en luchtig, met zo’n zachte korst. Een beetje zoals ons casinobrood dus, of als het Japanse shokupan. Met een lik boter erop is ‘t een snel ontbijt; belegd met groenten en kaas maak je er de perfecte picknicksandwiches mee. Ook voor tosti’s en sando’s leent het gelijkvormige en luchtige karakter van Pain de mie zich uitstekend.

Kijk maar naar sterrenchef Joris Bijdendijk, die Pain de mie tipt bij zijn Croque Monsieur. Toegegeven: de supermarktversie van het brood krijgt niet heel veel krediet van gezondheidsspecialisten: het industrieel vervaardigde brood bevat wel wat vet, suiker en bewaarmiddelen. Toch zijn er genoeg bakkers die het brood vers en op artisanale manier bakken, zoals Bond & Smolders dus.

In dat geval hoeft een sneetje Pain de mie niet onder te doen voor dat andere luchtige brood waar we op de Culy-redactie verzot op zijn: brioche.

Croque Monsieur
Bron: Bij Bijdendijk Thuis

Hier scoor je ‘t

Van de supermarktversie kun je gerust je auto volladen bij je volgende bezoek aan een Franse supermarkt. De ambachtelijke versies zijn wat moeilijker te vinden: de grootste kans heb je bij Franse bakkerijen in Frankrijk.

Ook in Nederland hebben we steeds meer geweldige Franse bakkers, al wordt hun assortiment vaak gekenmerkt door rustieke (zuurdesem)broden met harde korst. En laat dat nou net zijn wat Pain de mie níét is.

Dan toch maar Frankrijk cruisen…? Óf ga de lekkere sando’s en burgers van PAINDEMIE proeven, vanaf 16 maart 2022 aan de Kinkerstraat 122 in Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.