Redactie
Redactie Inspiratie 28 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Wordt vermout de nieuwe gin-tonic?

Na een paar jaar vol gin tonics hebben we al onze favoriete combinaties uitgedokterd en zijn de vissenkommen om uit te drinken ingeburgerd in het straatbeeld. Tijd voor iets nieuws! En wel in de vorm van vermout, hét nieuwe zomerdrankje van dit jaar. 

Vermout is een versterkte wijn, op smaak gebracht door plantaardige ingrediënten met een sterk aroma zoals planten en kruiden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere alsem (dit wordt ook gebruikt bij de productie van absinth), tijm, koriander, jeneverbessen, kruidnagel, kamille en vanille.

Door het gebruik van alle planten en kruiden is het een beetje vergelijkbaar met gin, al wordt vermout niet gestookt maar net als wijn gemaakt. En door het versterken van de wijn met alcohol of brandy stijgt ook gelijk het alcoholpercentage tot tussen de 15 en 18 procent.

Afhankelijk van de toegevoegde smaken en het al dan niet gebruiken van suiker of zuren kan de vermout variëren van lekker zoet tot gortdroog. Ook zijn er verschillen in kleur te onderscheiden, waarbij witte vermout vaak wat lichter, frisser en zoeter is, en de rode variant nog steeds, zoet maar meer bitter smaakt.

Leuk weetje

Vermout wordt ook wel vermouth (met een -h op het einde) genoemd. Dit omdat in de 18e eeuw de Fransen inspiratie voor de drank haalden uit een Duitse versterkte wijn met alsem, en vermouth is Frans voor alsem. Daarbij heet alsem in het Duits wermut, wat ook weer de naam verklaart.

Vermuteria’s

In Spanje (met name Barcelona is er dol op) zie je ze op bijna elke straathoek en ook Nederland verwelkomt langzamerhand de vermuteria‘s. Deze vaak kleine barretjes zijn oorspronkelijk gespecialiseerd in vermout, maar serveren ook andere drankjes en vaak lekkere bijpassende hapjes.

Nu zien we ze dus ook binnen druppelen in Nederland, al vragen we ons af of iedereen al klaar is voor de komst van dit ietwat pittigere drankje. Want hoe je het ook wendt of keert: veel moeten flink wennen aan de smaak van vermout.

Deze zomer in je glas

Door onder andere het NRC werd vermout uitverkoren tot hét zomerdrankje van 2016. Weg met de gin tonics in vissenkomen, kom maar door met de vermout en bijbehorende cocktails.

Als de smaak voor jou iets te veel van het goede is, kun je het beste beginnen met een cocktail. De bekende martini is een optie (officieel stirred, nót shaken), maar de populaire negroni is ook zeker een aanrader.

Benieuwd naar wat je nog meer met vermout kunt combineren? Kijk dan hier voor een fijne lijst met heerlijke cocktails.

Liever geen Martini

Voor het in huis halen van de juiste ingrediënten voor je cocktail verwijzen we je door naar de slijterij om de hoek. Martini kan eigenlijk niet meer, maar gelukkig spelen de grote supermarkten en slijterijen aardig in op deze ontwikkeling en verbreden ze hun assortiment.

Vraag dus vooral om advies, kijk naar wat jij lekker vindt (zoet, droog of bitter) en of je de vermout puur of in een cocktail drinkt. Geniet!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.