Thee-cocktails en nori in je glas: dit zijn de cocktailtrends van deze zomer
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FLimoncello_cocktail_limoncello_spritz_paascocktail_1.jpg)
Op de cocktailkaarten van dit jaar vind je vernieuwende en gedurfde drankjes. Minder suiker, meer bijzondere smaken en óók goede opties zonder alcohol. Dit zijn de cocktailtrends die je deze zomer overal gaat zien – en proeven.
De cocktailtrends van deze zomer
1. De comeback van de Whisky Sour
De Whisky Sour, al jaren een favoriet onder cocktailfans, beleeft dit jaar een revival. Volgens data van TAPP 2024 is het zelfs de op één na meest geserveerde cocktail in de horeca. Move over Espresso Martini.
De Whisky Sour is perfect voor wie de smaak van pure whisky normaal te heftig vindt: de frisse mix van whisky, citroen, suiker en eiwit zorgt voor een toegankelijk en gebalanceerd drankje. Het is een klassieker die je deze zomer veel gaat zien op cocktailkaarten (en dat vinden wij helemaal niet erg!).
Probeer ook eens een pisco sour.
Pisco Sour etiquette: drink de iconische cocktail als een Peruaan
2. Cocktails op basis van hojicha
Hojicha lijkt langzaam net zo populair te worden als matcha. De Japanse groene theesoort heeft een nootachtige, rokerige smaak. Hojicha wordt deze zomer veel gebruikt als basis voor cocktails en mocktails. Denk aan een hojicha highball of een hojicha campari. Perfect voor wie zin heeft in drankje met een complexe, rokerige smaak.
Alles over Japanse Hojicha thee: laag in cafeïne én goed voor je gezondheid
3. Calimocho: cola en rode wijn
De calimocho – een mix van rode wijn en cola – zul je ook vaker terugzien op de cocktailkaart. Tot onze vreugde gaf chefkok Derk Jan Wooldrik van Café Marseille er een recept voor in zijn gelijknamige kookboek. In onder meer Spanje zien we al hippe ingeblikte versies van calimocho (wat ook wel als kalimotxo wordt geschreven) opduiken. Dit drankje klinkt misschien gek, maar is verfrissend en toegankelijk.
Trend: met calimocho heb je een intrigerend mixdrankje te pakken
4. Botanicals en kruidenmixen
Cocktails (en dus ook cocktailtrends) draaien deze zomer om botanicals: planten, bloemen, specerijen en kruiden krijgen de hoofdrol. Denk aan cocktails met lavendel, kardemom of curryblad. Ook fermentaties zoals kombucha en gefermenteerde siropen worden volop gebruikt om gelaagde smaken te creëren.
5. Umami-cocktails: miso en nori
Umami is niet langer alleen iets voor op je bord, maar ook voor in je glas. Cocktails met miso, nori (zeewier) en zelfs gerookte kruiden zijn in opkomst (zo kun je bij KID in Amsterdam bijvoorbeeld een Nori Highball met whiskey, nori, miso en soda bestellen – en die willen wij proberen). Soms krijgen drankjes zelfs een finish op een oesterschelp voor een subtiele ziltige smaak.
6. Thee als basis
Naast hojicha zien we ook andere thee-cocktails opduiken. Denk aan infusies met sencha (Japanse groene thee) of kruideninfusies die als basis voor cocktails of mocktails dienen. Deze dranken zijn vaak minder zoet en hebben een mooie gelaagdheid.
20x foodtrends voor 2025 (van hojicha-thee tot augurkensnoepjes)
7. Mocktails met gekke smaken en texturen
Mocktails zijn deze zomer niet langer de brave alcoholvrije alternatieven. Denk aan smaken als pandan, yuzu, zwarte sesam, miso, nori, meloen, lychee, chili, gefermenteerd fruit en zelfs laagjesdrankjes die er spectaculair uitzien. Minder alcohol betekent zeker niet een minder interessant drankje.
Op zoek naar meer artikelen over cocktails
- Dit zijn de beste cocktails om te maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt
- 3x verrassende cocktails met rum
- Orgeade is de ultieme Surinaamse dorstlesser (die ook steeds vaker opduikt in cocktails)