Koken met vermout, hoe doe je dat?

Vermout is een heerlijk drankje om te bestellen aan de bar of om als digestief te drinken na de maaltijd. Maar wist je dat je het ook kunt gebruiken om mee te koken?

Vermout is een van oorsprong Franse, versterkte wijn die op smaak wordt gebracht met verschillende planten en kruiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alsem (bekend door het gebruik bij absinth), tijm en vanille. Het is een veel besteld drankje dat zowel als digestief als aperitief dient en er zit gemiddeld 15 procent alcohol in.

Tegenwoordig wordt vermout over het algemeen in Italië bereid en bestaan er verschillende soorten. Zo smaakt de witte fruitig en licht, heeft de rode een wat bittere kruidensmaak en is de droge variant over het algemeen het sterkst en het bekendst. Denk bijvoorbeeld aan de merken Martini en Noilly Prat.

Vermout - foto1
Bron: Flickr

Hoe gebruik je vermout in de keuken?

Hop, de keuken in! Want je kunt ook voortreffelijke gerechten met vermout maken. Zo wordt het veel gebruikt bij het maken van sauzen en jus, in combinatie met vis of vlees, maar ook zachte groenten smaken er heerlijk mee in combinatie.

Daarbij kun je het ook als vervanger voor wijn gebruiken. Let hierbij wel op dat door het hogere alcoholpercentage de drank iets langer nodig heeft om te verdampen. Ook is de smaak van vermout een stuk sterker, dus pas op dat je niet te scheutig bent!

Wat dacht je bijvoorbeeld van…

Vijgenjam met rozemarijn en vermout
Goddelijk bij een toastje met stukje (blauwe) kaas

Aspergesoep
Voeg aan het einde een scheutje vermout toe

Risotto met kreeft en coquilles
Zalig zacht en ó-zo smaakvol

Tarte tatin met venkel
Venkel en vermout zijn een gouden huwelijk!

Tarte-tatin2

Zalm van de barbecue met vermout, dragon en bieslook
Een heerlijk recept voor tijdens de zomer

Franse uiensoep
Vervang de sherry in dit recept voor vermout, je weet niet wat je proeft!

Doperwtenpuree met coquilles en vermoutjus
Super simpel en zó lekker!

Vermout - coquilles
Bron: Flickr

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!